Συνεδρίασε η Καλλιτεχνική Επιτροπή του μουσείου Κατσίγρα – Πυλώνας πολιτισμού με ανοδική πορεία

Παρουσία του δημάρχου και προέδρου του μουσείου, Απόστολου Καλογιάννη, και της αντιπροέδρου, Άννυς Ψάρρα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η πρώτη συνεδρίαση για το 2022 της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι.  Κατσίγρα

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων καλωσόρισε το νέο πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Άγγελο Αντωνόπουλο και στη συνέχεια ευχήθηκε καλό και δημιουργικό έργο στα μέλη της επιτροπής, Λουΐζα Καραπιδάκη, Γιάννη Μπόλη, Θεοδώρα Τσιάτσιου και Λίνα Τσίκουτα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της Πινακοθήκης, «τα βαριά» βιογραφικά των μελών της Κ.Ε., εγγύηση για το ποιοτικό έργο που παράγεται στο μουσείο Κατσίγρα και την ανιδιοτελή προσφορά τους. Παράλληλα επισήμανε  την χρηστή διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου και της κας. Ψάρρα.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το έργο που παράγεται από τους πυλώνες του πολιτισμού της πόλης που διαχειρίζεται ο Δήμος αναγνωρίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός της πιστοποίησης που έλαβε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την αναγνώριση της ως Μουσείο.

Συνέχισε τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω δεν θα γινόταν χωρίς την συλλογική δουλειά όλων των εμπλεκομένων, Καλλιτεχνικής Επιτροπής, διοίκησης και υπαλλήλων, που συνέβαλαν στην άρτια παρουσίαση των εκθέσεων και δράσεων αλλά και την εν γένει λειτουργία της Πινακοθήκης γεγονός το οποίο οδήγησε στην  αναγνώριση τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο προσωπικό του όραμα ακολουθώντας μια συγκροτημένη πολιτιστική πολιτική για την πόλη της Λάρισας και επισήμανε την προσωπική του μακροχρόνια σχέση με το Μουσείο Κατσίγρα, τονίζοντας πως θα είναι πάντα κοντά στους ανθρώπους του μουσείου.

Συνεδρίασε η Καλλιτεχνική Επιτροπή του μουσείου Κατσίγρα – Πυλώνας πολιτισμού με ανοδική πορείαΣτην συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Αντωνόπουλος, εικαστικός, καθηγητής της ΑΣΚΤ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ευχαριστώντας το Δήμαρχο Λαρισαίων για την τιμητική πρόταση που του απηύθυνε για την θέση του Προέδρου της ΚΕ του Μουσείου Κατσίγρα. Συνέχισε λέγοντας πως ο κόσμος μέσα στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας στράφηκε στον πολιτισμό αναζητώντας έναν χώρο για να ονειρευτεί, να στοχαστεί και να ελπίσει. Επισήμανε επίσης πως αυτή η δύσκολη συγκυρία πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για δημιουργικές δράσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση μεγαλύτερου εύρους κοινού στο Μουσείο της Λάρισας και ιδιαίτερα των νέων.

Στην συνέχεια η κ. Καραπιδάκη, ιστορικός της τέχνης, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σχολίασε πως αυτή η Kαλλιτεχνική Eπιτροπή, στοχεύει σε εκθέσεις και δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Με τις προσεχείς εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ήδη σχεδιάζονται, είναι σίγουρη πως η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας θα προσελκύσει ένα κοινό πέρα από το λάτρεις των εικαστικών τεχνών.

Ο κ. Μπόλης  ιστορικός τέχνης, προϊστάμενος του MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, αναφέρθηκε στην ως τώρα θετική εμπειρία της συνεργασίας του με το δυναμικό της πινακοθήκης, την ουσιαστική δουλειά που συνέβαλε στην εξωστρέφεια του μουσείου και επισήμανε τρόπους που αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί.

Η κ. Τσιάτσιου εικαστικός, εκπαιδευτικός, γραμματέας του Σωματείου Εικαστικών «8», τόνισε  την πολύχρονη εμπειρία της με τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης και των εργαστηρίων της, την άψογη συνεργασία με τη διοίκηση και το προσωπικό του μουσείου. Κατέληξε πως αυτή η Καλλιτεχνική επιτροπή στοχεύει στην εξωστρέφεια του Μουσείου αλλά και την ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας.

Η κ. Τσίκουτα Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης αναφέρθηκε στις συνεργασίες που πρέπει να επιδιωχτούν με άλλα μουσεία και φορείς . Τέλος επισήμανε την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των μελών της Καλλιτεχνικής Επιτροπής με τους ανθρώπους του μουσείου που έφερε θαυμαστά αποτελέσματα.

Τα μέλη της επιτροπής πρότειναν τις επόμενες δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο και την κ. Άννυ Ψάρρα για την άψογη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα πρόσωπα τους και το έργο τους.

Κλείνοντας, η αντιπρόεδρος, Άννυ Ψάρρα, αναφέρθηκε στον εκλιπόντα, σπουδαίο εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη, που άφησε το στίγμα του με το πέρασμα του από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Μουσείου Κατσίγρα. Επεσήμανε την επιτυχημένη διαδρομή της Πινακοθήκης ,μέσα από εκθέσεις υψηλού επιπέδου και δράσεις που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί ένα σταθερό, διαρκώς αυξανόμενο κοινό αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα με χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, να επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια την Πινακοθήκη. Τέλος τόνισε πως έχουν αξιοποιηθεί όλοι οι εν δυνάμει εκθεσιακοί και όχι μόνο χώροι του κτιρίου.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η Ιωάννα Δεληγιάννη, αν. προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών και η Ιφιγένεια Σδούκου, εικαστικός και μέλος του Δ.Σ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος