Συνεχίζονται οι εργασίες υποστήλωσης στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη

Ένα ακόμη μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας αναδεικνύεται μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Δήμο Τεμπών. Πρόκειται για τον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά που βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού των Τεμπών σε ειδυλλιακή τοποθεσία, στις όχθες του Πηνειού ποταμού.

Συνεχίζονται οι εργασίες υποστήλωσης στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη
Μιλώντας στην ΕΡΤ η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υπεύθυνη των εργασιών που εκτελούνται στο μνημείο,  Τένια Αναστιάδου, είπε: “Ο τεκές ιδρύθηκε από ομάδα μπεκτασήδων δερβίσηδων και περιλαμβάνει το μαυσωλείο του τεκέ Χασάν Μπαμπά, το οποίο περιλάμβανε τον τάφο του ιδρυτή και χρονολογείται στα τέλη του 14ου – αρχές 15ου αιώνα. Είναι κτίσμα τετράγωνο στην κάτοψη άποψης, με πλευρά 5,90 μ. και ύψος 9 μ. Καλύπτεται με τρούλο επί οκταγωνικού τυμπάνου που στηρίζεται στους τοίχους με τη μεσολάβηση ημιχωνίων”.
“Ο χώρος – σημείωσε – φωτίζεται από σειρές τοξωτών παραθύρων, με ελαφρώς οξυκόρυφη απόληξη, τρεις στη βόρεια και νότια πλευρά και στις δύο στις άλλες δύο πλευρές. Η ανώτερη ζώνη φέρει μόνο ένα άνοιγμα στο κέντρο της κάθε πλευράς. Το μνημείο περιέτρεχε εσωτερικά γραπτή επιγραφή με στίχους του Κορανίου, η οποία σώζεται τμηματικά. Η τοιχοδομία αποτελείται από ορθογώνιους λίθους διαφόρων μεγεθών συναρμοσμένων αρμονικά με λεπτό κονίαμα. Στην είσοδο υπήρχε στοά που στηριζόταν σε κίονες και καλυπτόταν με τρεις χαμηλούς θόλους. Στη βορειοδυτική γωνία σώζονται ερείπια του τεμένους, τη μορφή του οποίου γνωρίζουμε από χαλκογραφία του Edward Dodwell (1819)”.

Συνεχίζονται οι εργασίες υποστήλωσης στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη
Σύμφωνα με την κα. Αναστασιάδου, οι εργασίες υποστήλωσης του μνημείου ξεκίνησαν στα τέλη του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2023.
Συγχρόνως γίνεται εργασίες και σε άλλα μνημεία του Δήμου Τεμπών, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το Αρχοντικό Γεωργίου Σβάρτς στα Αμπελάκια, στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο και στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στην Ραψάνη.
Η ανάδειξη του Τεκέ του Χασάν Μπαμπά και των υπολοίπων στην περιοχή των Τεμπών, έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν το μνημειακό κεφάλαιο και να δημιουργήσουν τις πολιτιστικές υποδομές που θα φιλοξενήσουν και θα υποστηρίξουν δράσεις πολιτισμού, που θα αποτελέσουν πόλο τουριστικής έλξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος