Στον Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλ. Παπαδιαμάντης”

Την Παρασκευή, 28 -04-2023, το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλ. Παπαδιαμάντης” συμμετείχε στο Πανελλήνιο Μαθητικό υβριδικό Συνέδριο «Έλα να σου δείξω τον τόπο μου» (27-29 Απριλίου 2023), το οποίο διοργανώθηκε από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο του Δικτύου 82 συνεργαζόμενων σχολείων.
Στη θεματική «Τοπική Ιστορία» το σχολείο των Τρικάλων συμμετείχε με το Αποτύπωμα του 1821 στα Τρίκαλα, που αποτελεί και τον ομώνυμο τίτλο της εργασίας. Οι μαθητές/μαθήτριες ερεύνησαν και παρουσίασαν το έργο των Τρικαλινών αγωνιστών μέσα από ιστορικές πηγές, ενώ συνομίλησαν με εξέχοντες ιστορικούς των Τρικάλων όπως τον κ. Θεόδωρο Νημά και τον κ. Σπυρίδωνα Βλιώρα, οι οποίοι έχουν κάνει ενδελεχή έρευνα για τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου. Έτσι, αναδείχθηκαν οι αγωνιστές Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, Νικολός Στορνάρης, Γρηγόρης Λιακατάς, Νάσος Μάνταλος, Αριστείδης Παππάς. Τελικό αποτέλεσμα της εργασίας αποτέλεσε μία ταινία τεκμηρίωσης, μικρό απόσπασμα της οποίας (από τη ζωή του Νικολού Στορνάρη) μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=2SjExoWHqd0
Συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες: Γαλάνης Χάρης, Γάλλου Βασιλική, Γκόζκου Έλλη, Δερέκα Μαρία, Δημητριάδης Θωμάς, Ευθυμίου Ευτυχία, Κάβρα Ανθή, Κωτούλας Θωμάς, Κοτρώτσιου Μαριάννα, Τσιόβολου Μαριάνθη, Παπαγιαννούλη Κωνσταντίνα, Πόνε Ελφρίδα. Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Βάγγου Ευφροσύνη, Αποστόλου Μαριάννα και Μπαλαμώτη Ελένη.

Στον Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλ. Παπαδιαμάντης”


Στη θεματική «Τοπική Λογοτεχνία» το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλ. Παπαδιαμάντης” συμμετείχε με δύο εργασίες. Η πρώτη, με τίτλο «Το σκηνικό των Τρικάλων ως οργανικό μέρος σε επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα» εστίασε στην ανάδειξη του σκηνικού και την οργανική σύνδεσή του με την πλοκή σε επιλεγμένα λογοτεχνικά έργα – κυρίως διηγήματα, για παράδειγμα του βραβευμένου Τρικαλινού Ηλία Κεφάλα και του γνωστού Τρικαλινού Αλέξανδρου Βαναργιώτη, αλλά και ποιήματα, όπως αυτά του Νίκου Παππά – των οποίων οι ιστορίες εκτυλίσσονται στην πόλη των Τρικάλων ή στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο αναδείχτηκε και το διαχρονικό ερώτημα αν η διαδικασία της λογοτεχνικής ανάγνωσης μπορεί να εκκινήσει το ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον για έναν τόπο.
Η ερευνητική αυτή εργασία υλοποιήθηκε και παρουσιάστηκε από τις μαθήτριες Πανταζή Δανάη, Φέκα Κυριακή, Κουβαρά Βασιλική και Πόνε Ελφρίδα. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν οι: Ζήση Στεργιανή, Πουλιάνα Λουίζα, Κουφογιάννη Ευθύμιος και Μιχαηλίδου Στέλλα.
Η δεύτερη εργασία της ίδιας θεματικής με τίτλο «Ξαναγράφοντας τις ιστορίες: η δημιουργική γραφή μέσα από λογοτεχνικά έργα σχετικά με τα Τρίκαλα» αποτέλεσε ένα εγχείρημα πάνω στη δημιουργική γραφή με αφόρμηση λογοτεχνικές ιστορίες με φόντο την περιοχή των Τρικάλων. Βασικός άξονας των δημιουργιών ήταν η άμεση ή έμμεση επίδραση των παραπάνω ιστοριών στην προσωπική έκφραση: άμεση μέσα από τον μετασχηματισμό μιας ιστορίας, έμμεση με την εκκίνηση μιας διαφορετικής ιστορίας. Ως γλωσσικό εργαλείο στις δημιουργίες των μαθητών/μαθητριών χρησιμοποιήθηκε τόσο η ελληνική όσο και η αγγλική γλώσσα, σε μια προσπάθεια μεταφοράς της αναγνωστικής ανταπόκρισης σε μία γλώσσα πέρα από τη μητρική, με κύριο στόχο την ανάδειξη της αυθεντικότητας στην έκφραση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας.
Συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες: Αυγέρη Ειρήνη, Γαλάνης Λάμπρος, Γεωργούλας Νικόλαος, Γκιολέ Μελίνα, Κουβαρά Βασιλική, Λύτρα Μαρία-Ζωή, Πανταζή Δανάη, Πόνε Ελφρίδα, Σπανιά Θεοφανία, Φέκα Κυριακή. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν οι : Πουλιάνα Λουίζα, Ζήση Στεργιανή, , Κουφογιάννης Ευθύμιος και Μιχαηλίδου Στέλλα.

Οι παρουσιάσεις των εργασιών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σχολείου. Η παραπάνω δράση υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Διευθύντριας του σχολείου κας Μαριάννας Αποστόλου, καθώς και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Μάλιστα η διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί τον διοργανωτή του συνεδρίου κο Ευάγγελο Κυριακουλόπουλο για τη συμβολή του στην άψογη διεξαγωγή του συνεδρίου και τα επαινετικά του σχόλια για την ποιότητα και τον τρόπο παρουσίασης των εργασιών των μαθητών και μαθητριών του 4ου Πειραματικού Σχολείου Τρικάλων.
Επίσης, εύχεται, στους μαθητές/μαθήτριές να συνεχίσουν την έρευνα και τη δημιουργία!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος