Στην UNESCO ο φάκελος αναγνώρισης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης ως παγκόσμιου Γεωπάρκου

Σε παγκόσμιο προορισμό τουρισμού φύσης αναδεικνύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης. Πρόκειται, για ένα ξεχωριστό έργο συνεργασίας, με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που οδηγεί σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ολοκλήρωσε τη διαδικασία κατάρτισης και υποβολής στην UNESCO του Φακέλου Υποψηφιότητας της περιοχής των Δήμων Μετεώρων και Πύλης για την αναγνώριση της ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Σε συνάντηση, που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, έγινε προγραμματισμός δράσεων και ενεργειών εν όψει της αξιολόγησης της υποψηφιότητας από τη Διεθνή Επιτροπή της UNESCO, η οποία επισκέπτεται στις αρχές του καλοκαιριού το Γεωπάρκο Μετεώρων -Πύλης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού και υπεύθυνος για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας Γιάννης Μπουτίνας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανώλης Αντωνάκης και Άγγελος Λαμπρακόπουλος και η project manager Μάρα Σαμαρά.
Στην UNESCO ο φάκελος αναγνώρισης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης ως παγκόσμιου Γεωπάρκου
Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης
Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης καλύπτει μια έκταση 2409,5 km2 Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γεωποικιλότητα και γεωλογικά μνημεία καθώς και προστατευόμενες περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα.
Διεθνούς αξίας στοιχεία της γεωποικιλότητας της περιοχής αποτελούν το ιδιαίτερο τοπίο των Μετεώρων, που έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς και η ορεινή μάζα της οροσειράς της Πίνδου από τον Κόζιακα μέχρι το Περιστέρι που περιλαμβάνει εξαιρετικής σημασίας τοπία και γεωτόπους.
Τα Μετέωρα αποτελούν σημείο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που έρχονται στην περιοχή για να θαυμάσουν τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και των βράχων και την πολιτιστική και πνευματική αξία των μοναστηριών. Οι επισκέπτες αυτοί καλούνται να ανακαλύψουν το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, και να συνδέσουν τους κρυμμένους γεωλογικούς, οικολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της
Η Γεωλογική κληρονομιά της Νότιας Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, που περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για την ανάδυση και δημιουργία των Ελληνικών οροσειρών από την καταστροφή του ωκεάνιου χώρου της Τηθύως. Η οροσειρά του Κόζιακα που υψώνεται από την Καλαμπάκα μέχρι την Πύλη, με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα αποτελεί μοναδικό γεωλογικό και οικολογικό απόθεμα.
Τα βουνά της Νότιας Πίνδου συγκροτούν ένα σύμπλεγμα από κορυφές, οροπέδια, κοιλάδες και φαράγγια που χαρακτηρίζονται από μοναδική άγρια ζωή και ενδημική χλωρίδα και πανίδα. Η περιοχή προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το ιδιαίτερο ορεινό περιβάλλον, απίστευτες θέσεις θέας, άγριες ψηλές κορυφές σε συνδυασμό με τις αλπικές λίμνες τους, που αποτελούν απομεινάρια της εποχής των παγετώνων, καθώς και γραφικά και απομακρυσμένα χωριά, που μπορεί να ανακαλύψει κανείς, κατά μήκος πεζοπορικών διαδρομών.
Μέσα από την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομίας της παρουσιάζεται η σύνδεση της με τα οικοσυστήματα και την πολιτιστικής κληρονομιά αποδεικνύοντας ότι η γεωποικιλότητα αποτελεί την βάση για την ποικιλία των οικοσυστημάτων αλλά και την βάση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το τοπίο.
Στην UNESCO ο φάκελος αναγνώρισης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης ως παγκόσμιου Γεωπάρκου
Στόχοι και οφέλη
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδιώκει μέσα από την αναγνώριση της περιοχής Μετεώρων-Πύλης ως Παγκόσμιο την ανανέωση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής τόσο εγχώρια, όσο και παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται πως θα ενισχύσουν την προσέλκυση επισκεπτών, σχολείων, πανεπιστημίων και επιστημόνων από το εξωτερικό. Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των γεωλογικών μνημείων της περιοχής την καθιστούν πεδίο ανάπτυξης ποικιλίας δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με στόχο τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος με νέες δυναμικές παγκόσμιας προβολής.
Η προσπάθεια αναγνώρισης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης υποστηρίζεται από το Δήμο Μετεώρων και το Δήμο Πύλης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και από το Επιμελητήριο Τρικάλων.
Προκειμένου να ενταχθεί μια περιοχή στο Πρόγραμμα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO θα πρέπει να εκπληρώνει συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας του Προγράμματος που ενέκρινε η Γενική Διάσκεψη της UNESCO.
Ο Φάκελος υποψηφιότητας προετοιμάστηκε με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Υπεύθυνος για την σύνταξη του Φάκελου Υποψηφιότητας ήταν ο Αντιπεριφεριάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ Γιάννης Μπουτίνας ο οποίος συντόνισε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και την επιστημονική ομάδα που υποστήριξε την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
Την διαδικασία υποβολής του Φακέλου υποστήριξε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος