Στη Λάρισα…σπάνιες παρτιτούρες του Ένιο Μορικόνε

Μετά την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σειρά έχει η Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου για τον σπουδαίο συνθέτη Ένιο Μορικόνε. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε, Κώστας Παπακώστας, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας για τις δράσεις του Συλλόγου σε πανελλήνιο επίπεδο.

Στη Λάρισα…σπάνιες παρτιτούρες του Ένιο Μορικόνε

Είναι πολύ αξιόλογο βιβλίο το οποίο αποτυπώνει την πολύπλοκη ζωή του Ένιο Μορικόνε σχετικά με τη μουσική. Το βιβλίο μεταφράστηκε κατόπιν επιθυμίας του συλλόγου και με τη σύμφωνη γνώμη τόσο της οικογένειας, όσο και του συγγραφέα του Αλεσάντρο ντε Ρόζα” ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος Κώστας Παπακώστας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα χρειαζόταν όχι ένα, αλλά πέντε βιβλία προκειμένου να “χωρέσουν” το συνολικό έργο του δημιουργού.

Στη Λάρισα…σπάνιες παρτιτούρες του Ένιο Μορικόνε

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει και στη Λάρισα παρουσία του γιου του μεγάλου μαέστρου, Μάρκο Μορικόνε. Αυτό θα γίνει στο τέλος του 2023, όπου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σπάνιες παρτιτούρες του Ένιο Μορικόνε ενώ θα γίνει και η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Ennio”, σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε, παρουσία, του παραγωγού του ντοκιμαντέρ Τζιάνι Ρούσο και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Μορικόνε“.

Στη Λάρισα…σπάνιες παρτιτούρες του Ένιο Μορικόνε

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος Κώστας Παπακώστας μίλησε για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Συλλόγου και της οικογένειας του μαέστρου που αγάπησε τη Λάρισα για τα όσα έχει κάνει για τον Ιταλό μουσικοσυνθέτη.

Στη Λάρισα…σπάνιες παρτιτούρες του Ένιο Μορικόνε

Ο Έννιο Μορρικόνε είναι ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός συνθέτης με 500 σάουντρακ κινηματογράφου και 100 συνθέσεις σοβαρής μουσικής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών και όλων των ειδών.
Μερικά έργα του, σταθμοί: Το θρυλικό γουέστερν The good, the bad and the ugly 1966, Once upon a time in the west 1968, Sacco e Venzetti 1970, Le professionnel 1981, Marco Polo 1983, Once upon a time in America 1984, The mission 1986 και φυσικά πολλές άλλες. Όσο για σκηνοθέτες, που συνεργάστηκε, ενδεικτικά οι: Παζολίνι, Πολάνσκι, Μπράιαν ντε Πάλμα, Τορνατόρε κ.λπ.
Εμείς, θέλουμε να αναδείξουμε, μέσα από την έρευνα, την μελέτη και καταγραφή της μουσικής του Ennio Morricone, το σπουδαί έργο του, να προχωρήσουμε στην ίδρυση βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης και εν γένει αρχείου του συνθέτη, αποτελούμενο από δίσκους, φωτογραφίες, παρτιτούρες και γενικά κάθε τι που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη μουσική του, η προώθηση ανά την Ελλάδα της μουσικής του και η εν γένει η ενημέρωση σε σχέση με τη μουσική του συνθέτη, ακόμη και με την τύπωση διαφόρων εντύπων, ημερολογίων κ.λπ. και η οργάνωση συναυλιών, ρεσιτάλ, πάρτι, συνεστιάσεων και εν γένει φεστιβάλ ανά τη χώρα με θέμα τη μουσική του Ennio Morricone
“.

Στη Λάρισα…σπάνιες παρτιτούρες του Ένιο Μορικόνε


Στο μεταξύ η κινηματογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, “Ennio on big screen”, επιστρέφει με μια ταινία ορόσημο για την καριέρα του Μορικόνε: Two mules for Sister Sara – “Οι γύπες πετούν χαμηλά” (σε ελεύθερη μετάφραση). Είναι 1970 και η συνεργασία του Maestro με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ντον Σίγκελ φέρνει τον Ennio πιο κοντά στο αμερικανικό κοινό.

Ο Σίγκελ σκηνοθετεί ένα θαυμάσιο και άκρως διασκεδαστικό γουέστερν, η επιτυχία του οποίου οφείλεται στην εξαιρετική χημεία μεταξύ του Κλίντ Ίστγουντ και της Σίρλεϊ Μακ Λέιν καθώς και στο έξυπνο σενάριο του Μπάντ Μπέτιτσερ.
Το φίλμ επισκιάστηκε από τα Ιταλικά γουέστερν που γύρισε ο Ίστγουντ με τον Σέρτζιο Λεόνε και ίσως δεν έλαβε την αναγνώριση που του άξιζε. Ωστόσο από τους τίτλους έναρξης ήδη γίνεται αντιληπτή η ευφυΐα του Ιταλού συνθέτη, για τον οποίο ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ”ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αυθεντικά και ασυνήθιστα σάουντρακ που έχουν γραφτεί ποτέ για ταινία από μια ιδιοφυΐα”.

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου και ώρα 21:30, στο ιδιαίτερο και γνώριμο πια στενό του Kubrick “Speak Easy”, όπου παράλληλα φιλοξενείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έκθεση κόμικς αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του αγαπημένου μας Μαέστρο, η οποία φέτος επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κινηματογραφική μουσική του Ιταλού μουσικοσυνθέτη για ταινίες γουέστερν. Την ταινία θα προλογίσει μέλος του συλλόγου Μάκης Μηνάς. Στο μέλλον θα ακολουθήσουν άλλη μια ή δυο ταινίες.

Τέλος, ο κ. Παπακώστας θέλησε να ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες του Kubrick PSC για την βοήθεια που προσφέρουν στον Σύλλογο, όπως και πολλούς άλλους, Το HOTEL METROPOL LARISSA και το ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ. Παράλληλα, εξέφρασε το μεγάλο παράπονο για τους φορείς της πόλης οι οποίοι παρά τα οφέλη που προκύπτουν για τη Λάρισα από την παρουσία και τις δράσεις του Συλλόγου εν τούτοις δεν έχουν καμία προσφορά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος