Στάση εργασίας αύριο Τρίτη στο Γενικό και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12μμ έως τις 15μμ πραγματοποιεί αύριο Τρίτη 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο δράσης για την Υγεία, η ΕΙΝΚΥΛ και η Ένωση Γιατρών του ΠΓΝΛ ενώ θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου», τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και μη εμβολιασθέντων εργαζομένων» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους ΕΙΝΚΥΛ και Ένωση Ιατρών ΠΓΝΛ”.

Επίσης αναφέρουν: “Την ίδια στιγμή με έγγραφό της η διοίκηση της 5ης ΥΠε προσπαθεί να εφαρμόσει πρόσφατη ρύθμιση, που είχε περάσει στα μουλωχτά παραμονές Χριστουγέννων, ώστε οι ιατροί των χειρουργικών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια εξυπηρετεί ταυτόχρονα την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας, την επαναμετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικά που θα ασχολούνται αποκλειστικά με ασθενείς CoViD19 και όχι με λοιπές παθήσεις, όπως γίνεται ήδη με το ΓΝΛ.

Απαιτούμε από την διοίκηση της 5ης ΥΠε να ανακαλέσει αμέσως το απαράδεκτο αυτό έγγραφο.

Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην τολμήσει να εφαρμόσει αυτήν την επικίνδυνη διάταξη ούτε στην 5η ΥΠε, ούτε σε καμία άλλη ΥΠε.

Η ρύθμιση αυτή πρέπει να καταργηθεί… Τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού σε Τμήματα πρώτης γραμμής όπως: το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η ΜΕΘ, τα Τμήματα Παιδιατρικής, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας και Αιμοκάθαρσης, Νευρολογίας, Παθολογίας. Σημαντική υποστελέχωση μαστίζει το Ακτινοδιαγνωστικό, το Παθολογικό, το Ουρολογικό, το Ογκολογικό κ.ά, ενώ η μακροχρόνια έλλειψη Τμημάτων, όπως Ω.Ρ.Λ, Πνευμονολογίας, Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας αυξάνουν τα προβλήματα στην διαχείριση ασθενών και ασθενειών. Το κτίριο σε απαράδεκτη εγκατάλειψη, το έχουν καταστήσει ρυπαρό «αχούρι», με πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, με διαδρόμους αποθήκες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, συνθήκες οι οποίες όχι μόνον θίγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των αρρώστων και απαξιώνουν το επιστημονικό κύρος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άλλα είναι και επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχημάτων και εμφάνιση ανθεκτικών λοιμωδών παραγόντων.

Στα Κέντρα Υγείας περί τις 100 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι κενές, οι εναπομείναντες γιατροί άγονται και φέρονται μετακινούμενοι για την κάλυψη των απανταχού κενών με αλλαγή καθηκόντων, ενώ τους ανατίθενται ρόλοι επί παντός επιστητού, δημιουργώντας νέα κενά και καταστρέφοντας όποια επίφαση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας έχει απομείνει ζωντανή.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο ΠΓΝΛ.

Οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζονται, αφού από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών ιατρών, πληρούνται οι 159 (152 θέσεις και 7 προσωποπαγείς)!

Ακόμη και με βάση αυτό το (πετσοκομμένο) οργανόγραμμα του Νοσοκομείου λείπουν 53 εργαζόμενοι από τη Νοσηλευτική, 121 διοικητικοί, 13 τεχνικοί και 103 εργαζόμενοι ιατρικών υπηρεσιών (πλην ιατρών)!

Είναι προκλητικοί οι όροι της μίσθωσης των μόλις 250 κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας, την στιγμή που αριθμεί 2000, οι οποίες θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥ, για να νοσηλεύουν ασθενείς «χωρίς σοβαρή νόσο» και οι οποίοι δε χρειάζονται αντιμετώπιση από άλλες ειδικότητες, όπως χειρουργικοί ασθενείς, με έμφραγμα του μυοκαρδίου, έγκυοι, νεφροπαθείς τελικού σταδίου κ.τ.λ.

Βήμα της αγωνιστικής κλιμάκωσης είναι η κινητοποίηση  την Τετάρτη  1 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της πόλης μας στην αγωνιστική κινητοποίηση στην πύλη Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στις 12:30 π.μ.».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος