Στα 35 εκ. ευρώ η ζημιά από τον “Ιανό” σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Σε αναλυτική παρουσίαση στοιχείων για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησαν οι αρμόδιοι παράγοντες του υπ. Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή, το οποίο και υπερψηφίστηκε χθες, Τετάρτη.

Τόσο ο «Ιανός» όσο και ο σεισμός στη Σάμο, αποτελούν δύο περιπτώσεις θεομηνιών που έπληξαν τη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους τέθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Στα 35 εκ. ευρώ η ζημιά από τον “Ιανό” σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Στην περίπτωση του «Ιανού», όπου και η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς εκτείνεται σε 3 περιφέρειες και περιλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε χορηγηθεί το 20% της ζημιάς σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για ποσό 6,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται η δημοσίευση νέας κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη χορήγηση επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ σε πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ΠΕ Καρδίτσας.

Επίσης, 7.817 πληγείσες επιχειρήσεις συμμετείχαν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λαμβάνοντας περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ. Οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι έλαβαν 46,6 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ και είναι η πρώτη φορά που οι πληρωμές έγιναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το ύψος της χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία προς τις περιφέρειες και τους δήμους για την αποκατάσταση υποδομών και δικτύων διαμορφώνεται σε 154.100.000 ευρώ, ενώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαθέτει μέσω του ΠΔΕ άλλα 143.000.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης. Επίσης, το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους δήμους για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων νοικοκυριών και για οικοσκευή, διαμορφώθηκε σε 16.567.124 ευρώ, ενώ 6.217 δικαιούχοι έλαβαν 27,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου σχήματος εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τόσο στον “Ιανό”, όσο και στον σεισμό της Σάμου, η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν ταχύτατη. Μιλάμε, λοιπόν, για στήριξη στην πράξη, όχι στα λόγια. Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης περιλάμβανε την ενεργό συμμετοχή τόσο των Υπουργών, όσο και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των Βουλευτών σε κάθε πληττόμενη περιοχή. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τους πληγέντες να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς – και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και με το νόμο, πλέον, του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος