Σε υπαίθρια γκαλερί θα μετατραπεί η Λάρισα ενόψει του Φεστιβάλ Πηνειού

Το πρότζεκτ Inside the Myth θα εγκαινιαστεί στις 10 Ιουνίου στις 20:30 στον Μύλο του Παππά  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πηνειού.

Σε διοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σύλληψη και επιμέλεια του Francesco Piazza με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Καραμπάτσα, το έργο χαίρει της υποστήριξης του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του συλλόγου Mansourcing και της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» και διαρθρώνεται μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές στιγμές που εξαπλώνονται στην περίμετρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Μύλου Παππά που θα φιλοξενήσει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με 28 καλλιτέχνες Έλληνες και Ιταλούς και μια τοιχογραφία που βρίσκει θέση στην αυλή του.

Στην οδό Βενιζέλου -στο σκεπαστό τμήμα – θα στηθεί μια υπαίθρια γκαλερί με 11 Λαρισαίους καλλιτέχνες και κάτω από τη γέφυρα Αλκαζάρ θα τοποθετηθεί μια μεγάλη τοιχογραφία και μια εγκατάσταση.

Γράφει ο επιμελητής Francesco Piazza: “Το πρότζεκτ Inside the Myth επινοήθηκε ως μια καλλιτεχνική και αφηγηματική διαδρομή εξαπλωμένη σε σημαντικά σημεία της πόλης της Λάρισας, με στόχο την κατανόηση  της ταυτότητας που έχουμε αποκτήσει σήμερα μέσα από τη θεμελιώδη συμβολή της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης. Επειδή η μυθολογία δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα πλήρες και τέλειο σύστημα, αλλά ως μια φάση της διαδικασίας ανάπτυξης και μετασχηματισμού χρήσιμη για τον εντοπισμό τόσο των δυνατών σημείων όσο και των αδυναμιών της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά  ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει θεμελιώδη δράση για τους μεταγενέστερους πολιτισμούς. Με αυτήν την αναγεννητική προοπτική, έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε, όλο και περισσότερο, ακόμη και στους μύθους έτσι ώστε να ανακτήσουμε μια πνευματική διάσταση και μια συνειδητοποίηση που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε το μέλλον, με μια προσέγγιση της ύπαρξης μας που είναι προθετική, οικολογική, κοινοτική και πάνω από όλα ηθική.”

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Σάπκας αναφέρει: “Δυο χρόνια χωρίς Φεστιβάλ Πηνειού είναι πολλά. Γι’ αυτό φέτος αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στήνοντας μια απέραντη γκαλερί αφιερωμένη στο αργυροδίνη Πηνειό και τη σχέση του με την πόλη, την ιστορία της, την εξέλιξή της. Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πηνειός είναι γνωστός ένας ποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού  και της Τηθύος. Ο Πηνειός κατοίκησε στη Θεσσαλία και ήταν ο θεός του ομώνυμου ποταμού. Ήταν πατέρας της νύμφης Δάφνης την οποία αργότερα κυνήγησε ο θεός Απόλλωνας και όταν την έφθασε, αυτή μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό.

Οι μύθοι είναι μέρος της ιστορίας μας και της ταυτότητάς μας και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης της σύγχρονης τέχνης μέσω της οποίας διατηρούνται αναδεικνύοντας τις αξίες μας, τον τρόπο που εμείς αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συνεργασία που εύχομαι να θέσει τις βάσεις για περισσότερες συνέργειες.”

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πρότζεκτ Βασίλης Καραμπάτσας: “O μύθος μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική αφορμή προσωπικής έκφρασης. Μια ιδιαίτερη εικαστική παρέμβαση στην πόλη της Λάρισας που εστιάζει στον Πηνειό ποταμό και το μύθο του Απόλλωνα και της Δάφνης. Έλληνες και Ιταλοί καλλιτέχνες εξιστορούν τη δική τους, σύγχρονη εκδοχή του μύθου αφήνοντας τα δικά τους χνάρια στην πόλη μας.”

Σε υπαίθρια γκαλερί θα μετατραπεί η Λάρισα ενόψει του Φεστιβάλ Πηνειού

Η έκθεση και όλες οι εικαστικές δράσεις θα συνοδεύονται από έναν κατάλογο.

 Inside The Myth 

10|06 – 31|08|2022

Διοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

Πρότζεκτ σε επιμέλεια: Francesco Piazza

Καλλιτεχνική διεύθυνση και συντονισμός: Vassilis Karampatsas

Υποστήριξη: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Mansourcing, Ελληνική Κοινότητα Σικελίας«Τρινακρία»

Κατάλογος σε επιμέλεια: Francesco Piazza

Γραφείο τύπου: Κωνσταντίνα Καρυδάκη

Τοποθεσίες και συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Εγκατάσταση

Όχθη Πηνειού. Πεζογέφυρα Αρχιεπισκόπου Αναστασίου: Vasilis Goumas

Τοιχογραφίες  

Μύλος του Παππά: Demetrio di Grado

Όχθη Πηνειού. Πεζογέφυρα Αρχιεπισκόπου Αναστασίου: Ομάδα ΕΤουΚρου του Project ΙππόΚαμπος (Ιlion Afeslari, Grigoris Daskoulidis, Adonis Gagaras, Thomas Kefalas, Alexandros Kiskinis, Giannis Samarinas, Paris Tournavitis, Ioannis Tsetsilas).

Εκθέσεις

 Μύλος του Παππά: Έκθεση σύγχρονης τέχνης – επιμέλεια: Francesco Piazza.

Salvatore Alessi, Roberta Baldaro, Marco Bettio, Ismini Bonatsou, Paolo Casazza, Giorgio Distefano, Angelo Foschini, Francesco Fossati, Mario Fournaris, Christos Giannopoulos, Panagiotis Kefalas, Kiki Kolympari, Helen Kyrkilis, Theodoros Lalos, Aggeliki Loi, Alexandros Maganiotis, Alexandros Magkos, Nikos Moschos, Stefania Orrù, Maria Papatzelou, Zoi Pappa, Alessandra Rovelli, Max Serradifalco, Vassilis Soulis, Giorgos Tansarlis, Samantha Torrisi, Massimiliano Usai, Katerina Zafeiropoulou.

Οδός Βενιζέλου: Open Galleryεπιμέλεια:  Francesco Piazza με Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.

Artemis Diamanti, Konstantinos Douloudis, Dimitra Exarchou, Eleni Gatsiou, Ioulitta Karamavrou, Dimitris Lapousis, Christos Laskaris, Konstantinos Papargiris, Giannis Petrou, Eleni Sarli, Maria Zisopoulou.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος