Σε εξέλιξη έργα σε όλη τη Θεσσαλία μέσω ΕΣΠΑ – Κ. Αγοραστός: “Ανθρώπινο, βιώσιμο μέλλον”

Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με αριθμούς-  Έργα  με αξία που  αλλάζουν την ζωή των ανθρώπων και προφέρουν ίσες ευκαιρίες για  όλες και όλους βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Θεσσαλία. Την αναλυτική κατάσταση των έργων έδωσε στην δημοσιότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Προϋπολογισμός  Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 (ΠΕΠ) : 376,7 εκατ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη (με 80% συγχρηματοδότηση ή 301,3 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση), εκ των οποίων: 285,5  εκατ. ευρώ αφορούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 91,2 εκατ. ευρώ αφορούν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

 – Προσκλήσεις:  εκδόθηκαν 118 Προσκλήσεις προϋπολογισμού 927 εκατ. ευρώ (246,3% επί της Δημόσιας Δαπάνης του ΠΕΠ), που επιμερίζονται:

για το  ΕΤΠΑ  846 εκ. ευρώ (296,4%) και για το  ΕΚΤ 81,5 εκ. ευρώ (89,4%).

-Εντάξεις έργων : 637 εκατ. ευρώ Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη (169,2% επί της Δημόσιας Δαπάνης του ΠΕΠ), που επιμερίζονται:

για το  ΕΤΠΑ 543,2 εκ. ευρώ (190,3%) και για το  ΕΚΤ 94,1 εκ. ευρώ (103,2%)

-Συμβάσεις: 478,14 εκατ. ευρώ Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη (126,9% επί της Δημόσιας Δαπάνης του ΠΕΠ), που επιμερίζονται:

για το  ΕΤΠΑ 389,8 εκ. ευρώ (136,5%) και για το ΕΚΤ 88,3 εκ. ευρώ (96,9%)

-Δαπάνες: 246,2% Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη (65,4% επί της Δημόσιας Δαπάνης του ΠΕΠ), που επιμερίζονται:

για το ΕΤΠΑ 181,8 εκ. ευρώ (63,7%) και για το ΕΚΤ 64,4 εκ. ευρώ (70,6%)

«Σε  μια δύσκολη εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων – οικονομική, πανδημική, ενεργειακή- επιχειρούμε με κοινωνική υπευθυνότητα και συνέπεια για ένα ανθρώπινο βιώσιμο μέλλον και έργα με αξία για τους πολλούς. Επιχειρούμε με γνώμονα τη δημιουργία ανθεκτικών, βιώσιμων κοινωνιών με ίσες ευκαιρίες για  όλες και για όλους. Είμαστε ένα με τους πολίτες, ένα με τους εργαζόμενους, ένα με τα παιδιά, ένα με το περιβάλλον, ένα με τον πολιτισμό» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το ΕΣΠΑ είναι έργα για τον άνθρωπο, έργα που θέλει και έχει ανάγκη η κοινωνία, έργα που αλλάζουν την ποιότητα ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα από το πιο απομακρυσμένο χωριό μέχρι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο,  έργα που απλώνουν  κοινωνικό δίχτυ προστασίας σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσεων και στηρίζουν στην πράξη αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα έργα του ΕΣΠΑ  συνδέονται με τις ζωές όλων των ανθρώπων, παντού στη Θεσσαλία:  έργα που στηρίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά,  περιβαλλοντικά,  έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, καθαρό πόσιμο νερό, έργα σύγχρονων οδικών  υποδομών,  ενεργειακών αναβαθμίσεων, πολιτιστικά, τουριστικά, αθλητικά, Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις,  έργα εκπαίδευσης και στήριξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, των διακρίσεων, των εξαρτήσεων, κοινωνικές δομές και δράσεις,  έργα για την ενίσχυση του κρατικού συστήματος υγείας,  προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι το απτό αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού, στρατηγικής διεκδίκησης, συνεργασίας,  ενσυναίσθησης. Στο επίκεντρο βρίσκεται  πάντα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Με συνάφεια στη ζώσα πραγματικότητα, μόνο την τελευταία 10ετία, στη Θεσσαλία  με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από  5.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,7 δις ευρώ. Έργα που κινούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  δίνουν πνοή στην οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, δημιουργούν  συνθήκες ασφάλειας και  βιώσιμης ανάπτυξης,  δεν αφήνουν κανέναν πίσω. Έργα που  μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά».

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αναφέρει: «Με ορίζοντα την 31-12-2023 οπότε και λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, ολοκληρώνονται τα έργα που ξεκίνησαν και ξεκινούν, επιτυγχάνεται στο 100% η απορρόφηση των πόρων του ΠΕΠ και επιτυγχάνονται οι Δείκτες που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα. Παράλληλα, ήδη ξεκίνησαν και ξεκινούν με χρηματοδότηση από το τρέχον ΠΕΠ, έργα που θα δώσουν την εκκίνηση στο Νέο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» που αναμένουμε να εγκριθεί μαζί με όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους αμέσως επόμενους μήνες. Εκμεταλλευόμαστε τον «χρόνο» και τη δυνατότητα χρήσης «προγραμματικής υπερδέσμευσης» και τρέχουμε πριν την εκκίνηση του Νέου Προγράμματος, χωρίς «κενό» ενεργοποίησης και υλοποίησης. Τέλος, έργα που ξεκίνησαν από το ΠΕΠ, συνεχίζουν την υλοποίησή τους από το Τομεακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπως το έργο της Ηλεκτροκίνησης Παλαιοφάρσαλος Καλαμπάκα και το Οδικό τμήμα της Ε.Ο. Λάρισας Τρικάλων, Τερψιθέα – Ραχούλα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, διαχειρίζεται παράλληλα πόρους του Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ για έργα Αστικών Λυμάτων (ΕΕΛ και Δίκτυα) και Αστικών Απορριμμάτων (ΣΜΑ και ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας και Λάρισας), ενώ μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας διαχειρίζεται δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα αντίστοιχα, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020). Απαιτείται εγρήγορση σε όλους τους φορείς που υλοποιούν έργα στο ΕΣΠΑ για έγκαιρη και απρόσκοπτη υλοποίησή τους και απόδοση των αποτελεσμάτων τους στην κοινωνία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος