Σε έκθεση στο Μουσείο της Σαγκάης έργα της Συλλογής Κατσίγρα

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η έκθεση με τίτλο: «Θάλασσα: Η Θάλασσα στη Ελληνική Τέχνη από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», στο μουσείο της Σαγκάης στην οποία συμμετέχει και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με έξι  έργα της Συλλογής Κατσίγρα.

Η έκθεση, διοργανώθηκε από κοινού από το Μουσείο της Σαγκάης και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και έγινε δυνατή με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σαγκάη και τη χορηγία της COSCO Shipping. Το έτος 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας, καθιστώντας έτσι την έκθεση αυτή ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Επίσης, έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας».

Το Μουσείο της Σαγκάης είναι ένα μουσείο αρχαίας κινεζικής τέχνης, που βρίσκεται στην Πλατεία του Λαού στην περιοχή Huangpu της Σαγκάης. Διαθέτει  μια συλλογή με περισσότερα από 120.000 αντικείμενα, όπως μπρούτζο, κεραμικά, καλλιγραφία, έπιπλα, νεφρίτες, αρχαία νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, σφραγίδες, γλυπτά, μειονοτική τέχνη και ξένη τέχνη και επίσης φιλοξενεί πολλά αντικείμενα εθνικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα τρία σωζόμενα δείγματα ενός «διαφανούς» μπρούτζινου καθρέφτη από τη δυναστεία των Χαν.

Στην έκθεση επίσης παρουσιάζονται έργα της νεότερης και σύγχρονης τέχνης από τις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Τελλογλείου κ.ά..

Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα στην εν λόγω έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της στρατηγικής εξωστρέφειας της Διοίκησης του Μουσείου τα τελευταία χρόνια με σκοπό την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης.

Τα έργα που η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχει δανείσει για την έκθεση είναι τα παρακάτω:

-Χατζής Βασίλειος (1870-1915), Ιστιοφόρο, 36,5Χ39,5Χ5,5 εκ., λάδι σε χάρντμπορντ.

-Χειμώνας Νικόλαος (Πέτροβιτς) (1866-1929), Βράχια στην παραλία, 38Χ45Χ3,5 εκ., λάδι σε μουσαμά.

-Οικονόμου Μιχάλης (1884-1933),  Σπιτάκι στη θάλασσα, 49Χ49Χ4,5 εκ., λάδι σε μουσαμά.

-Ρωμανίδης Κωνσταντίνος (1884-1972),  Ακτή,  Λάδι σε μουσαμά, 91,5Χ111,5Χ7 εκ.-Κρυστάλλης Ανδρέας (1911-1951),  Πλοία,  49Χ54Χ2,5 εκ., υδατογραφία.

-Αξιώτης Στρατής (1907-1994),  Βαπόρια, 48Χ59Χ3,5 εκ., λάδι σε χάρντμπορντ.

Η  Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού για την συνεργασία καθώς επίσης και προς την κα Άννα Μυκονιάτη, ιστορικό της τέχνης και Επιστημονική Συνεργάτη Διεύθυνσης του ΕΜΣΤ και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουλίου -9 Οκτωβρίου 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος