“Χειμωνιάτικος Ενιπέας” και “Ολύμπια Μονοπάτια” την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στον Όλυμπο

Κάθε δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται στον Όλυμπο ένας από τους δημοφιλέστερους “μικρούς” αγώνες, ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας. Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2006 σαν πρωτοβουλία φίλων για μια χειμερινή “συνάντηση ορεινού τρεξίματος” στον Όλυμπο, εξελίχθηκε σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια της άνθησης του αθλήματος και έχει πλέον καθιερωθεί στο ετήσιο καλεντάρι των αθλητών του ορεινού τρεξίματος, κατατάσσοντάς τον στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για την άρτια και ποιοτική διοργάνωσή του.

“Χειμωνιάτικος Ενιπέας” και “Ολύμπια Μονοπάτια” την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στον ΌλυμποΜιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου, Άρης Νίκας, για τους αγώνες που θα διεξαχθούν την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, “Χειμωνιάτικος Ειπέας” και “Ολύμπια Μονοπάτια” στο Λιτόχωρο Πιερίας, τόνισε τα εξής:
Η διαδρομή μήκους 22 χλμ και με +1550μ θετική υψομετρική διαφορά, που καθιερώθηκε από την 9η διοργάνωση ως επίσημη, είναι πανέμορφη και κυρίως αντιπροσωπευτική του ονόματος του αγώνα, αφού κυκλώνει τον Ενιπέα, δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές να περάσουν από τοπία που κόβουν την ανάσα και χαρίζουν όμορφες εικόνες. Η διαδρομή του αγώνα έχει ως εκκίνηση και τερματισμό στο ανοιχτό θεατράκι στο πάρκο Λιτοχώρου.
Από τα χαρακτηριστικά τμήματα της διαδρομής είναι η ανάβαση στη γνωστή για πολλούς Γκόλνα. Ακολουθεί η εντυπωσιακή θέα προς τις κορυφές του Ολύμπου και το μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος από οξιές της ανήλιας πλευράς μέχρι το παλιό Μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου περνώντας το ποτάμι του Ενιπέα μερικές φορές πάνω σε γνωστές ξύλινες γέφυρες και η επιστροφή στο Λιτόχωρο από την απέναντι προσήλια πλευρά του φαραγγιού.

“Χειμωνιάτικος Ενιπέας” και “Ολύμπια Μονοπάτια” την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στον Όλυμπο

Την ίδια μέρα με το “Χειμωνιάτικο Ενιπέα” πραγματοποιείται ένας μικρότερος αγώνας, τα “Ολύμπια Μονοπάτια”, μήκους 11 χλμ και με +500μ θετική υψομετρική διαφορά. Ένας αγώνας που βασίστηκε στην ιδέα ενημέρωσης του κοινού για τη σπουδαιότητα και σπανιότητα των ενδημικών φυτών του Ολύμπου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει οικολογικά τους πολίτες. Κάθε χρόνο η διοργάνωση «Ολύμπια Μονοπάτια» παίρνει το όνομά της από το χαρακτηριστικό όνομα του τιμώμενου φυτού. Η 6η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο Viola striis-notata και κατά συνέπεια η επωνυμία της θα είναι “Ολύμπια Μονοπάτια – (Viola striis-notata)”.
Φέτος λόγω των μέτρων covid και βάση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου εγκεκριμένου από τη ΓΓΑ οι συμμετοχές σε κάθε αγώνα ήταν περιορισμένες στους 300. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο “Χειμωνιάτικο Ενιπέα” έχουν κλείσει μόλις σε 3 ώρες μετά το άνοιγμα των εγγραφών στις 11 Οκτωβρίου 2021. Οι εγγραφές για τον αγώνα “Ολύμπια Μονοπάτια” έχουν κλείσει στις 21 Νοεμβρίου 2021, εφόσον έχουν φτάσει το όριο 300. Στη γραμμή εκκίνησης αναμένεται να βρεθούν οι επιφανέστεροι της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος στη Ελλάδα.
Συνδιοργανωτές της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια είναι ο Δήμος Δίου Ολύμπου και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας .
Δυναμική θα είναι η παρουσία όπως κάθε χρονιά των εθελοντικών ομάδων και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, το οποίο ανέλαβε την Υγειονομική-Διασωστική κάλυψη της διοργάνωσης των αγώνων Χειμωνιάτικος Ενιπέας και Ολύμπια Μονοπάτια Viola striis-notata καθώς και την οργάνωση και διεκπεραίωση των επικοινωνιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος