Παρέμβαση Γ. Λαμπρούλη στην Βουλή για το 303 ΠΕΒ Λάρισας

Λόγο για απαράδεκτες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές οι συνθήκες εργασίας στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στη Λάρισα, κάνει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης.

Οπως εξηγεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας “πρόσφατα κλιμάκιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στα επί μέρους τμήματα του 303 ΠΕΒ. Στο εργοστάσιο σήμερα εργάζονται πενήντα έως εξήντα (50-60) άτομα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν περίπου τριακόσια (300) άτομα. Υπάρχουν τμήματα τα οποία έκλεισαν και πλέον δεν λειτουργούν, όπως επίσης υπάρχουν τμήματα, τα οποία θα κλείσουν στο προσεχές μέλλον λόγω συνταξιοδότησης του προσωπικού.

Επίσης, το κλιμάκιο, κατά την επίσκεψη, στο σύνολο των χώρων του εργοστασίου, διαπίστωσε την ύπαρξη απαράδεκτων, επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας του προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της φύσης και της επικινδυνότητας των εργασιών στο 303 ΠΕΒ, θεωρείται εκ των ουκ άνευ, η χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), στα οποία υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Οι σημαντικότατες για την υγιεινή και ασφάλεια του εργαζόμενου προσωπικού ελλείψεις σε Μ.Α.Π. οφείλονται σε επικίνδυνα μειωμένες διατιθέμενες πιστώσεις και για το γεγονός αυτό φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2022, η κυβέρνηση διέθεσε για την προμήθεια Μ.Α.Π. μόνο εξακόσια (600) ευρώ, όταν για την κάλυψη των αντίστοιχων ετήσιων αναγκών, απαιτείται το ποσό των σαράντα οχτώ χιλιάδων ευρώ (48.000). Επιπλέον, το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε κάτι, που έθεσαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ότι οι χρησιμοποιούμενες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες για τον σκοπό χρήσης τους, αλλά και επικίνδυνες λόγω ελλιπούς συντήρησης. Εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων αποτελεί το γεγονός της ύπαρξης αμίαντου στις στέγες των εγκαταστάσεων, κάτι που έχει αναφερθεί εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας υπεύθυνες συνολικά τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για την μη επίλυσή του με την μεθοδολογία που καθορίζουν τα ειδικά πρωτόκολλα απομάκρυνσης αμιάντου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι καλυπτόμενες επιφάνειες είναι έκτασης περίπου δέκα χιλιάδες τ.μ. (10.000).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει τις ερωτήσεις 1118/07-10-2019, 1256/15-10-2019 και 3745/04-02-2020, σχετικά με την απομάκρυνση αμίαντου από στρατιωτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, αλλά και από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι ήδη γνωστό σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, ότι έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 1 Γενάρη 2005. Η κυβέρνηση στις ερωτήσεις του ΚΚΕ και για το 303 ΠΕΒ απάντησε με τον γνωστό και αόριστο τρόπο, ότι η αντικατάσταση του αμίαντου θα πραγματοποιηθεί εφόσον εξασφαλιστεί η ανάλογη χρηματοδότηση και εφόσον υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα. Είναι προκλητικό και απαράδεκτο το γεγονός η κυβέρνηση να αποτιμά με οικονομικούς όρους την υγεία άλλα και τη ζωή του προσωπικού που εργάζεται στο 303 ΠΕΒ“.

Ο κ. Λαμπρούλης ζητά να πληροφορηθεί τις ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων στο 303 ΠΕΒ Λάρισας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος