Παράσταση διαμαρτυρίας για να δοθεί ταμείο ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους στην ΕΛΒΑΚ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εργαζόμενοι στην κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ, οι οποίοι και ζήτησαν να υπάρξει υπουργική παρέμβαση, ώστε να μπορέσουν 150 εποχικά εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών ν. Λάρισας, η κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ ΑΕ. έχει χαρακτηριστεί εποχική επιχείρηση και οι εποχικά απασχολούμενοι παίρνουν ταμείο ανεργίας έχοντας τις προϋποθέσεις του Ν.1836/89.

Παράσταση διαμαρτυρίας για να δοθεί ταμείο ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους στην ΕΛΒΑΚ

Η συγκεκριμένη επιχείρηση κατά τους θερινούς μήνες απασχολεί 500-600 εργαζόμενους κάθε μήνα σε 4 βάρδιες. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε για την περίοδο του 2021 όπως και του 2020 λόγω COVID, η επιχείρηση έπρεπε αφενός να τηρήσει τα πρωτόκολλα λόγω COVID, να διαφυλάξει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός των εργαζομένων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του COVID, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μειώσει την παραγωγή της και τους εποχικά απασχολούμενους.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως συνέπεια 150 περίπου εποχικά εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν το ταμείο ανεργίας, επειδή η επιχείρηση, για τους προαναφερθέντες λόγους έχασε την εποχικότητά της. Αυτό συνέβη γιατί ο μέσος όρος των απασχολούμενων τους μήνες εκτός παραγωγής ανήλθε στο 26% και όχι στο 25% του μέσου όρου του συνόλου των εργαζόμενων.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπογράμμισαν ότι “η Πολιτεία πρέπει να δει τα προβλήματά των συγκεκριμένων εργαζόμενων με ιδιαίτερο τρόπο και ευαισθησία. Ζητάμε να δοθεί το ταμείο ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους της ΕΛΒΑΚ Α.Ε. όπως δόθηκε και το 2020 με υπουργική απόφαση από 50 ένσημα και άνω, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση αυτών των εργαζόμενων με το πολύ χαμηλό εισόδημα, τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος