Παραμένει στην Πινακοθήκη Λάρισας το έργο του Δημ. Αληθεινού “Sine Fine”

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 12:30 θα δοθεί συνέντευξη τύπου για την επίσημη παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Αληθεινού το οποίο ανήκει στην συλλογή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από τις αρχές δεκαετίας του 1990. Τον Μάιο του 2022 παραχωρήθηκε ως δάνειο στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και θα βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση σε καθορισμένο σημείο του Μουσείου.

Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετέχουν εκ μέρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Απόστολος Καλογιάννης, η Αντιπρόεδρος κα. Άννυ Ψάρρα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εκ μέρους του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ο Διευθυντής κ. Έκτωρ Βερύκιος και η καλλιτεχνική Διευθύντρια κα. Ειρήνη Οράτη. Επίσης θα παραστεί και ο καλλιτέχνης Δημήτρης Αληθεινός.

Τα στοιχεία του έργου είναι:

Sine Fine , 1981

Λαμαρίνα σιδήρου, μπρούντζος, φύλλα χρυσού, μουσικές χορδές, πορσελάνη, 200Χ150 εκ.

Από την σειρά Σημεία μέσα στους χρόνους

Συλλογή Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Δάνειο στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, 2022

Το έργο Sine Fine, από την σειρά Σημεία μέσα στους Xρόνους, δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Αληθεινό το 1981. Αναπαριστά τον Άγιο Γεώργιο έφιππο, τη στιγμή που σκοτώνει τον φτερωτό δράκο με το δόρυ του. Στην αριστερή πλευρά, φαίνεται η πόλη της Αλαγίας και η πριγκίπισσα, την οποία διασώζει ο Άγιος με την ηρωική του πράξη. Η παράσταση στην επιφάνεια της λαμαρίνας έχει δημιουργηθεί με επιλεκτική οξείδωση, κατά τόπους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, όπως καθαρό νερό, νερό βροχής και οξύ. Στο πίσω μέρος του έργου, αναγράφεται η υπογραφή του καλλιτέχνη και η χρονολογία δημιουργίας του.

Το έργο στην αρχική του μορφή, έφερε τρία αυτιά αρνιού. Κατόπιν εργασιών συντήρησης από τον συντηρητή Θανάση  Τζαμαλή το 2021, σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τα αυτιά αντικαταστάθηκαν με πορσελάνινα. Σύμφωνα με τον Αληθεινό, το έργο δημιουργήθηκε για να εκτίθεται ως μονάδα, και όχι ως μέρος κάποιου συνόλου. Έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις του καλλιτέχνη σε Ελλάδα και Ιταλία (1982 – Galleria Centossei, Μπάρι, Ιταλία / 1982 – Σημεία μέσα στους Χρόνους – Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, Αθήνα,  Ελλάδα / 1983 – Σημεία μέσα στους Χρόνους – Αίθουσα Τέχνης Ζήτα-Μι, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα) καθώς και στην συμμετοχή της Ελλάδας στην XVII Μπιενάλε στο Σάο Παολο (1983).

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα θεωρεί ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση να φιλοξενεί το έργο του καταξιωμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Αληθεινού. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο καθιστά για μία ακόμη φορά το μουσείο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της Λάρισας αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του να θαυμάσουν από κοντά ένα τόσο σημαντικό έργο.

 

Δημήτρης Αληθεινός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1968-1970), στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη (1970-1974) και στην École Spéciale d’Architecture στο Παρίσι (1975-1980).

Από την αφετηρία της πορείας του στις αρχές του 1970, προχωρεί σε κατασκευές και δράσεις στο αστικό τοπίο με έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Σε αυτή την περίοδο ρήξης συντάσσεται με την πρωτοπορία και δημιουργεί μια ριζοσπαστική εικαστική γλώσσα, στο πνεύμα της αντι-τέχνης. Στην δεκαετία του 1980, στρέφει το βλέμμα του στην παγκοσμιότητα και δημιουργεί ενότητες έργων με διαχρονικό μήνυμα (Baroxysme, Σημεία μέσα στους Χρόνους). Το 1981 ξεκινά τις Κατακρύψεις, τελετουργικές διαδικασίες σε διάφορα σημεία του πλανήτη κατά τις οποίες κρύβει αντικείμενα τέχνης βαθιά μέσα στη γη. Έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 175 Κατακρύψεις σε όλες τις ηπείρους.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, όπως στην Μπιενάλε Νέων του Παρισιού (1980), στα Ευρωπάλια στις Βρυξέλλες (1982), στην Μπιενάλε  του Σάο Πάολο (1983), στην Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (1989) και στην Μπιενάλε της Βενετίας (1997). Το 2013 έγινε η αναδρομική του έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

τηλ. 2410623615

Email:info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ