Πολιτιστική κληρονομιά ο χαλβάς Φαρσάλων

Στη μακραίωνη ιστορία του χαλβά Φαρσάλων, αλλά και στην ιδιαίτερη δυναμική που διατηρεί έως τις ημέρες μας, αναφέρθηκε η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άννα Φλωρά, μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με αντικείμενο την άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, τις αγροδιατροφικές παραδόσεις, τις δυνατότητες και τις προοπτικές.

Η κ. Φλωρά επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Φαρσάλων εδώ και 17 χρόνια, θέλοντας να αναδείξει και να διασώσει ένα προϊόν το οποίο είναι συνυφασμένο στενά με την ιστορία του τόπου διοργανώνει τη γιορτή του χαλβά, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Χαλβαδοποιών–Ζαχαροπλαστών Φαρσάλων την Περιφέρεια Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας. Οι στόχοι της γιορτής χαλβά κάθε Σεπτέμβριο είναι: α) η προβολή του χαλβά Φαρσάλων ως ένα τοπικό προϊόν το οποίο αποτελεί παραδοσιακό προϊόν της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνάμα β) η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στις τρεις ημέρες που διαρκεί η γιορτή, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων, όπως την προώθηση προϊόντων τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων.

Πολιτιστική κληρονομιά ο χαλβάς Φαρσάλων

Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ήρθε στην Ελλάδα (πιθανολογείται προς το τέλος του 12ου αιώνα), όμως στη Θεσσαλία ξεκινάει στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στα Φάρσαλα, παρασκευαζόταν διάφορα είδη χαλβά από Τούρκους κυρίως τεχνίτες.

Αρχικά, οι τεχνίτες παρασκεύαζαν πέντε είδη χαλβά. Τον “πιρίντς χαλβά” (που τον έφτιαχναν με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη), τον «σουσάμ χαλβά», (φτιαχνόταν με σουσάμι ή στραγάλια, ζάχαρη και άμυλο), τον «ασουτέ χαλβά» (που ενώ ήταν νόστιμος, δύσκολα διατηρούταν), τον «κομμάτ χαλβά» (ήταν σκληρός, λευκός, κομμένος σε κομμάτια και τον πουλούσαν μόνο στο παζάρι του Αυγούστου) και ο “σαπουνέ χαλβάς” (χαλβάς με βούτυρο) που τελικά επικράτησε όλων των άλλων για τη πλούσια γεύση και τη νοστιμιά του. Τα Φάρσαλα έγιναν τόσο διάσημα για τον σαπουνέ χαλβά τους που τώρα πια ονομάζεται άτυπα “φαρσαλινός χαλβάς”.

Για πρώτη φορά πέρυσι ο Δήμος Φαρσάλων χρηματοδότησε μελέτη ώστε να κατοχυρωθεί ο χαλβάς Φαρσάλων ως εγγυημένο παραδοσιακό τοπικό προϊόν και την παρέδωσε στον Σύλλογο Χαλβαδοποιών Φαρσάλων, στην έναρξη της γιορτής χαλβά τον Σεπτέμβριο του 2023 , για να την καταθέσουν όπως ορίζει ο νόμος στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και με αυτό τον τρόπο να κατοχυρωθεί το όνομα ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ και επίσημα χωρίς να διεκδικούν την πατρότητα του ονόματος του άλλες περιοχές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος