Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Θεσσαλία – Ευρωπαϊκό κλιμάκιο στην Λάρισα την Τετάρτη

Στη Θεσσαλία – Δύο νέα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα εντοπίστηκαν, σε Δαμάσι και Συκούριο και οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν τα ζώα τους να θανατώνονται εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων εργάζονται πυρετωδώς για επιδημιολογική επιτήρηση των μονάδων της περιοχής.

Από τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιηθήκαν εντοπίστηκαν άλλα δύο θετικά κρούσματα σε φάρμες στις περιοχές Συκουρίου δήμου Τεμπών και Δαμασίου δήμου Τυρνάβου. Στο πεδίο βρίσκονται από σήμερα περισσότεροι από 100 κτηνίατροι και κτηνιατρικοί υπάλληλοι, με 34 συνεργεία και επικεφαλής τον γγ του ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο, διενεργώντας ελέγχους.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα αμνοερίφια που μετέδωσαν τη νόσο, εισήχθησαν από τη Ρουμανία και έχουν διανεμηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη την περιφέρεια, ενώ τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι την Παρασκευή.

Ειδικότερα οι έλεγχοι εστιάζονται στα σημεία υποδοχής αμνοεριφίων από την Ρουμανία. Θα επεκταθούν και στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης, στην οποία δραστηριοποιούνται 320 κτηνοτροφικές μονάδες. Την Τετάρτη αναμένεται στην Λάρισα κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικών στην Διαχείρηση Κρίσεων.

Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ευχαρίστησε τους 100 κτηνιάτρους που πραγματοποιούν όλους τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της ζωονόσου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Με τη δική σας δύναμη, αφοσίωση και την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και τους κτηνοτρόφους, είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία».

Επί του πεδίου βρίσκονται κτηνίατροι από το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ, τον ΕΛΓΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΑΠΘ, των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων Περιφερειών, καθώς επίσης και του Ελληνικού Στρατού, ενώ σημαντικό έργο επιτελεί και η Ελληνική Αστυνομία. Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες (Τρικάλων και Λάρισας), θα έχουν ελεγχθεί ως την Παρασκευή γύρω στα 125.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας).

«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δρ. Γιώργο Στρατάκο καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ζήτησε απ΄όλους να συνεργαστούν απόλυτα με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και να εφαρμόσουν αυστηρά όλα όσα προβλέπει η Ευρωπαική Οδηγία.

Η συλλογή γάλακτος γίνεται κανονικά, κάτω όμως από αυστηρά πρωτόκολα και μέτρα επεξεργασίας. Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκτόξευσης της τιμής των προϊόντων που έχουν σχέση με τα αμνοερίφια. Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων.

Την εκτίμηση ότι η τεράστια κινητοποίηση των αρχών, με τη συμμετοχή δεκάδων κτηνιάτρων, για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανωλης των μικρών μυρηκαστικών θα αποδώσει καρπούς, εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή “Θεσσαλικό Περισκόπιο” στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ)  Κωσταντίνος Μήλιος.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό και εξάλειψη της πανώλης, είναι η απογραφή των μολυσμένων ζώων, η θανάτωση, η υγειονομική ταφή και στο τέλος η απολύμανση της επίμαχης μονάδας

Ρεπορτάζ: Κ. Φάκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος