Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας τον Φεβρουάριο στη Λάρισα

Στη Θεσσαλία χτυπά η καρδιά της αγροτικής έρευνας από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023, με την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνεται στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «(…)Στη συνάντηση αναμένεται να δώσουν το παρών διακεκριμένοι επιστήμονες και εκατοντάδες σύνεδροι, οι οποίοι με την παρουσία τους θα προσφέρουν γνώση και εφόδια στους παραγωγούς και θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εργασίες της Συνάντησης, καθώς βρισκόμαστε στην απαρχή της νέας Προγραμματικής Περιόδου, η οποία προβλέπει τον δραστικό περιορισμό φυτοφαρμάκων και δραστικών ουσιών, εξέλιξη που επηρεάζει τους καλλιεργητές μας, στην προσπάθειά τους να παράξουν ποιοτικά και σε μεγάλες ποσότητες προϊόντα. Η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνουμε αποκτά ιδιαίτερη αξία και για την θεσσαλική γη, καθώς αυτή την περίοδο δυναμικά προϊόντα της, όπως τα κάστανα, τα μήλα κι άλλα αντιμετωπίζουν διάφορες φυτοπαθολογικές ασθένειες.».

Αννούλα Μαυρίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταφέρνει και συσπειρώνει την έρευνα, τους διοικητικούς, τους υπαλλήλους, τους παραγωγούς στην μεγάλη συνάντηση φυτοπροστασίας, η οποία γίνεται στη Λάρισα κάθε δύο χρόνια. Οργανώνεται σε μια περίοδο, που οι παραγωγοί δεν έχουν πολλές δουλειές στο χωράφι, για να μπορούν κι αυτοί να συμμετέχουν. Μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη γεωργική παραγωγή, γίνονται παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει με απορίες και ερωτήσεις.

Φραντζέσκα Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας: «Η προσπάθεια που γίνεται είναι να κατευθυνθεί η συζήτηση σε πολύ σημαντικά νέα δεδομένα που αφορούν την φυτοπροστασία, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία και η Εφαρμογή της σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και με χρονικό ορίζοντα το 2030, αλλά και η νέα ΚΑΠ που καλείται να χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις σημαντικές αλλαγές, που αναμένεται να φέρει η Πράσινη Συμφωνία».

Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Προστασίας Φυτών, Φυτο-υγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε στον παραγωγό εφόδια και γνώση. Στο πλαίσιο της Συνάντησης Φυτοπροστασίας θα γίνουν εισηγήσεις από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους επιστήμονες, εντομολόγους, ζιζανιολόγους κτλ. έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Έλληνα παραγωγό. Και αντίστοιχα στους γεωπόνους της εφαρμογής. Έχουμε την μεγαλύτερη απήχηση από όλα τα συνέδρια, καθώς συμμετέχουν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν θέματα φυτοπροστασίας με αφορμή τις νέες αλλαγές που έρχονται, με τη μείωση των δραστικών ουσιών στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας μέχρι το 2030, έτσι ώστε να αναπτυχθούν κι άλλες εναλλακτικές και να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να εξοικειωθούν και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που έρχονται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος