ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ανάστατος ο αγροτικός κόσμος από την έλλειψη εργατικών χεριών

Με αφορμή την κατάργηση του άρθρου 13α που επιτρέπει την απασχόληση στην αγροτική οικονομία παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών, η ΠΑΚ Θεσσαλίας αναφέρει ότι “η κυβέρνηση, αντί να θεσπίζει ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες για την εξεύρεση εργατών γης, νομοθετεί ακριβώς τα αντίθετα.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας αναφέρεται ότι “από 1 Ιουλίου καταργείται το Άρθρο 13α που επιτρέπει την απασχόληση στην αγροτική οικονομία παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών. Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας είναι ανάστατος από την τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα, με τις έγγραφες εκκλήσεις των διαφόρων αγροτικών φορέων να λαμβάνουν μορφή «χιονοστιβάδας», ζητώντας ακόμη και πρωθυπουργική παρέμβαση, για την επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος, έστω και την ύστατη ώρα, διότι ο κίνδυνος να μείνει μέρος της παραγωγής στο χωράφι είναι ορατός, ακριβώς την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ. πράττει εντελώς αντίθετα και νομοθετεί ενάντια ουσιαστικά προς τους αγρότες.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η δυσμενής εξέλιξη, αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση σχετικής διάταξης, που επιτρέπει την απασχόληση στην αγροτική οικονομία των παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών”.
Συνεχίζοντας επισημαίνει: “Το 2016, επί υπουργίας Βαγγέλη Αποστόλου και μετά από επίμονα αιτήματα αγροτικών φορέων, με το άρθρο 58 του Ν. 4384/2016 προστέθηκε στο Ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης) το άρθρο 13α που επιτρέπει την απασχόληση στην αγροτική οικονομία παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών, προς διευκόλυνση των Ελλήνων αγροτών που χρειάζονταν εργατικά χέρια για τις εκμεταλλεύσεις τους.
Δυστυχώς όμως, το 2021 και πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 72 παρ. 4 Ν.4825/2021: «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, άδειες διαμονής κλπ (800920)» (ΦΕΚ Α΄ 157/4-9-2021), το άνω άρθρο 13α καταργείται από 1 Ιουλίου 2022, δηλαδή σε λίγες ημέρες. Μια αρνητική εξέλιξη που θα έχει τραγικές και ολέθριες συνέπειες για την παραγωγική διαδικασία στην αγροτική οικονομία της χώρας μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος