Όχι στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων υπό τη μορφή Α.Ε. λένε οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Τα παραδείγματα παραχώρησης δημόσιων αγαθών σε ιδιώτες με δυσμενή αποτελέσματα για την πλειοψηφία των πολιτών είναι πάρα πολλά, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) υπό την μορφή Ανώνυμης Εταιρίας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση “ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν οι Θεσσαλοί αγρότες σε αυξημένες τιμολογιακές πολιτικές από μια Ανώνυμη Εταιρεία και μεγάλο ποσοστό εκτάσεων που αρδεύονται σήμερα να είναι αδύνατο να αρδευτούν είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Επίσης η λύση της δημιουργίας νέων φορέων παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες υπηρεσίες για να λυθούν χρόνια προβλήματα είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική (βλέπε φορέας Διαχείρισης Κάρλας). Η εκκαθάριση των ΤΟΕΒ θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί οπότε δεν θα δοθεί λύση στα προβλήματα που ήδη υπάρχουν”.

Με γνώμονα το συμφέρον του Θεσσαλού πολίτη και των εργαζομένων συναδέλφων ο Σύλλογος των εργαζομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνει:

l Η Δ/νση Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΟΕΒ να αναβαθμιστεί και να αναλάβει τον πραγματικό της ρόλο σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ιl Να συζητηθεί άμεσα η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της Δ/νσης Υδροοικονομίας και της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο τη δημιουργία μίας αποτελεσματικής συνεργασίας και παράλληλης συντόμευσης των διαδικασιών που συνεπάγονται την κατανάλωση εργατοωρών σε ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χρόνος πραγματικών ελέγχων και συντονισμού των εμπλεκομένων που είναι και η ουσία της διαχείρισης.

lΙΙ Να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο συντονιστικό όργανο με δικαιοδοσία άμεσης δράσης σε έκτακτες καταστάσεις. Το όργανο αυτό, να εποπτεύεται άμεσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

IV. Αν είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου φορέα, να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με προσωποπαγείς θέσεις για τους εργαζομένους που θα αποσπαστούν σε αυτόν. Επίσης, οι αποσπάσεις θα πρέπει να είναι οικειοθελείς και όσοι συνάδελφοι δεν επιθυμούν να αποσπαστούν στον νέο Οργανισμό, να μετακινηθούν σε υπηρεσίες της ήδη υποστελεχωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

“Προτείνουμε ο τεχνικός σύμβουλος που θα καταγράψει τα δίκτυα και τα βασικά αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν, να καταθέσει την μελέτη του στην Δ/νση Υδροοικονομίας και ΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι στην Ανώνυμη Εταιρεία που πρόκειται να συσταθεί. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε την ανάγκη της σωστής διαχείρισης του νερού, που αποτελεί, όπως είπε, ένα δημόσιο αγαθό, με απόλυτη προσοχή διότι χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας. Και εμείς αναρωτιόμαστε από πότε ένα δημόσιο αγαθό πρέπει να διαχειρίζεται από μια Ανώνυμη Εταιρεία και όχι από μια Δημόσια Υπηρεσία; Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος