Στην επίτευξη 6 στόχων εστιάζει ο Δήμος Τρικκαίων, προκειμένου να επιτύχει την Κλιματική Ουδετερότητα, με βάση την ένταξή του στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις της ΕΕ. Οι στόχοι αυτοί αναλύθηκαν σε ημερίδα ενημέρωσης που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καινοτομίας «Climate Neutral Cities Challenge». Η ημερίδα διεξήχθη την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025 στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ, με τον Δήμο να Τρικκαίων να εκπροσωπείται από την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου, κ. Κων/να Ζαχαρή. Μέσω on line τοποθέτησης η κ. Ζαχαρή παρουσίασε αυτούς τους 6 στόχους, που είναι: 1. Συστήματα Ενέργειας 2. Μεταφορές 3. Απόβλητα 4. Πράσινες Υποδομές 5. Κτήρια 6. Εξυπνη Πόλη
O Δήμος Τρικκαίων, επεσήμανε η κ. Ζαχαρή, υλοποιεί δράσεις, έργα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο και του Κλιματικού Συμφώνου που έχει ενεργοποιήσει. Ως παράδειγμα, ανέφερε – δράσεις μέσω του προγράμματος restart mAI city, – έργα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για τα απορρίμματα (Πράσινο Σημείο, ΣΜΑ, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων κ.α.), τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε ολοκληρώνονται, – μεγάλη επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων – ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων (όπως ήδη συνέβη σε 6 διδακτήρια). Επίσης η κ. Ζαχαρή ανέλυσε ειδικότερα ζητήματα, όπως τις εκπομπές αερίων ανά τομέα, καθώς και το συνολικό πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Τρικκαίων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής. Η παρουσίαση του Δήμου Τρικκαίων ήταν ενταγμένη στην ενότητα «Έξι Δήμοι – Μία Αποστολή: Οι προκλήσεις επίτευξης Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030». Ως γνωστόν, οι 6 ελληνικοί Δήμοι που μετέχουν στη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Αποστολή, έχουν ήδη συνεργαστεί και έχουν συστήσει το δίκτυο ClimaNet, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και αιτήματα για την υλοποίηση των στόχων αυτών.
Ετσι, οι εκπρόσωποι των 6 Δήμων αναφέρθηκαν για πλευρές των ζητημάτων που ανακύπτουν σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Αποστολή.
Νωρίτερα χαιρετισμούς από την πλευρά του ΥΠΕΝ απηύθυναν οι Γενικοί Γραμματείς Ευθύμιος Μπακογιάννης (Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος), Πέτρος Βαρελίδης (Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων), Δέσποινα Παληαρούτα (Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών), Μανώλης Γραφάκος (Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων), Ευστάθιος Σταθόπουλος (Δασών) και ο κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος