«Αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης και οι μικρές ιστορίες τους» ονομάζεται το
νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ’ Δημοτικού από το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας.
Γιατί στην τοιχογραφία του ναού ο Αδάμ κρατά τσαπί και η Εύα τη ρόκα;
Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τα κουδουνάκια του θυμιατού;
Τι μαρτυρούν τα σύμβολα πάνω στο πρόσφορο;
Αυτές και άλλες πολλές μικρές ιστορίες κρύβονται μέσα στα αντικείμενα που εκτίθενται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο πλαίσιο της περιοδικής Έκθεσης «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία:18ος-20ός αι» που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την εφημερίδα Ελευθερία τον Δεκέμβριο του 2019.
Λίγο πριν η έκθεση κλείσει, το ΛΙΜΛ πραγματοποιεί νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης και οι μικρές ιστορίες τους» που απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ Δημοτικού.
Η δράση θα γίνει διαδικτυακά την Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Απριλίου κατόπιν προσυνεννόησης με το μουσείο.
Τα εκκλησιαστικά αντικείμενα που εκτίθενται στο ΛΙΜΛ μιλούν και εξηγούν όχι μόνο στοιχεία για τις τέχνες και τις τεχνικές από τον 18ο-20ό αι αλλά και για τη σύνδεσή τους με στοιχεία του παραδοσιακού βίου και πολιτισμού. Αφηγούνται τη σχέση της παραδοσιακής κοινότητας με την Εκκλησία μέσα από τον κύκλο της ζωής, τον εθιμικό κύκλο και καθημερινές πρακτικές.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιείται εικονική ξενάγηση των μαθητών στην περιοδική έκθεση μέσω ενός ολιγόλεπτου βίντεο. Έπειτα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν μεμονωμένα αντικείμενα, να μάθουν τις ιστορίες τους και να κάνουν ερωτήματα και παρατηρήσεις.
Η δράση δε θα βιντεοσκοπηθεί, ούτε θα αναπαραχθεί. Για συμμετοχή των μαθητών απαιτείται γονική συναίνεση, για την οποία θα φροντίσουν οι εκπαιδευτικοί πριν τη δήλωση συμμετοχής.
Δηλώσεις συμμετοχής ξεκινούν στο τηλέφωνο του Μουσείου 2410239446.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος