Νέα κινητοποίηση καλλιτεχνών – Συγκέντρωση αύριο στη Λάρισα

“Η πρωτόγνωρη συμμετοχή των καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα στη 48ωρη Απεργία 1 & 2 Φλεβάρη, αλλά και η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης μας δίνουν μεγάλη δύναμη”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Λάρισας.

Σίγουρα μέσα στους χώρους εργασίας από την επομένη το μπόι μας είναι πιο μεγάλο. Στην Λάρισα οι εργαζόμενοι σε πάνω από 27 χώρους πολιτισμού πήραν απόφαση να αναστείλουν την λειτουργία τους και να απεργήσουν για δύο μέρες. Στην μαχητική απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης μπροστά στο Ά Αρχαίο Θέατρο της πόλης ακούστηκε δυνατά το «Πάρτε πίσω το ΠΔ…», ότι «…της τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή» και πως διεκδικούμε πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Πάνω από 48 φορείς, σύλλογοι και σωματεία συμμετείχαν και στήριξαν τον αγώνα μας κάτι που αξίζει να αναφέρουμε και συγκεκριμένα :

Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, MOS Dance Theater (Manauver on stage), Ένωση Γυναικών Λάρισας (Μέλος ΟΓΕ), Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Λάρισας), Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Λυκείου, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Λάρισας, «Θέατρο Τεχνών» και οι ηθοποιοί του, «Θεσσαλικό Θέατρο» και οι ηθοποιοί του, Εκπρόσωποι του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, τμήμα πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ο βουλευτής του ΚΚΕ – Λαμπρούλης Γιώργος, ο αντιπρόεδρος τους Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Μπλέκος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ομορφοχωρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Λάρισας, Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές, Θεατρική Ομάδα Εργατικού Κέντρου Λάρισας «Γιάννης Νεγρεπόντης», Εργαστήρι Παραδοσιακής – Λαϊκής Μουσικής “Μελωδία”, τμήματα μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο και τις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας, τα Εργαστήρια από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜΟΥΘ), η μουσική σχολή Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ, η Μουσική Σχολή Δήμου Τυρνάβου, η Φιλαρμονική καθώς και ο Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών της Φιλαρμονικής Τυρνάβου, Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρισας, οι καθηγητές χορού και μουσικής της Ανώτερης Σχολής Χορού του Δήμου Λαρισαίων και οι καθηγητές χορού στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας, «Σχοινοβάτης – Έκφραση», η Σχολή Μπαλέτου Μαρίας Δαλαμάγκα, το MSBalletSchool, Τμήματα χορού της Βασιλικής Σαγόνα και της Ρούλας Καραφέρη, Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ΕΛΜΕ Λάρισας, ΔΑΣ – ΟΤΑ Λάρισας, Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας.

Θεωρούμε απαράδεκτη την στάση της δημοτικής αρχής Λάρισας που ενώ οι αρμόδιοι το πρωί της Απεργίας δεσμεύτηκαν να συζητηθεί το θέμα την ίδια μέρα στο δημοτικό συμβούλιο που είχε έτσι και αλλιώς ορισθεί (αντιπροσωπεία συναδέλφων βρέθηκε το απόγευμα στο Δημαρχείο γι’ αυτό το λόγο), τελικά το ζήτημα μετατέθηκε με ευκολία στην διαπαραταξιακή επιτροπή. Αντίστοιχα κοντεύει ένας μήνας από μια παρόμοια δέσμευση που πήραμε από την Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έχουμε «χορτάσει» να ακούμε «είμαστε μαζί σας…» δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

Εμείς 1 και 2 Φεβρουαρίου δώσαμε ένα  ελπιδοφόρο μήνυμα και συνεχίζουμε με νέα απεργία στις 8 Φλεβάρη. Είναι μια απεργία πιο απαιτητική, ακόμα όμως πιο αναγκαία. Κάτω από την πίεση που ασκήσαμε και τους αγώνες μας η Κυβέρνηση μας εξαιρεί από το ΠΔ με την πρόσφατη τροπολογία 1565/23 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εφαρμόζοντας όμως στον κλάδο μας το Νόμο του 2015, ν. Βρούτση –Αχτσιόγλου που επιτίθεται στις ΣΣΕ και ορίζει τις αμοιβές καλλιτεχνών με βάση ότι θέλει η κάθε κυβέρνηση και ο κάθε υπουργός, αφαιρώντας το δικαίωμα διαπραγματευσής στο βασικό μισθό. Μάλιστα η σημερινή Κυβέρνηση τώρα το επεκτείνει αυτό και στους δήμους, σε ΟΤΑ, σε Δημοτικά ωδεία, που δεν  ίσχυε μέχρι σήμερα.

Νέα κινητοποίηση καλλιτεχνών – Συγκέντρωση αύριο στη Λάρισα

Επιβεβαιώνεται ότι μέσα από το Π.Δ. 85/22 και με την ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ)  οι επιδιώξεις είναι τόσο η υποβάθμιση των σπουδών, όσο και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα μας. Έχουν σοβαρές ευθύνες τόσο η σημερινή Κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες για αυτή την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματα μας.

Διάφοροι καλοπληρωμένοι αρθρογράφοι, άλλοι πανελίστες σε πρωινές εκπομπές, δημοσιογράφοι σε μέσα μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας πασχίζουν να αποδείξουν πόσο παρωχημένη είναι μια απεργία στον κλάδο, ότι δεν καταφέρνεις κάτι με τον αγώνα, πως «δεν μας ικανοποιεί τίποτα» εμάς ή εμετικά σχόλια του τύπου οι καλλιτέχνες είναι περίπου ψώνια με προσδοκία να απολαμβάνουν τα προνόμια του δημοσίου χωρίς προσόντα. Τους καλούμε να ζήσουν μια μέρα όπως όλοι μας, όπως οι οικογένειές μας, μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας, στο μαραθώνιο του μεροκάματου από το μάθημα στο Live και αντίστροφα, που σπουδές δεκαετιών εξισώνεται με «προσόντα» που αποκτάς σε δύο χρόνια στο ΙΕΚ. Πάντως το θετικό είναι πως όλοι αυτοί και άλλοι πληρωμένοι από κυβερνήσεις, από διάφορα επιτελεία μέχρι και σήμερα κάνουν με πάθος την δουλειά που έχουν αναλάβει. Μπράβο τους! Και εμείς με πάθος λέμε «αυτό το έκτρωμα δεν θα περάσει», δε θα δεχτούμε καμία μείωση των ήδη μειωμένων από την ακρίβεια μισθών μας, πάρτε το χαμπάρι θέλουμε να ζούμε από την τέχνη μας!

Θυμίζουμε πως όσες συμβάσεις υπογράφισαν τα τελευταία χρόνια, αυτό έγινε μέσα από μεγάλους αγώνες πχ. Σύμβαση στην Εθνική Λυρική Σκηνή πέρυσι. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος. Είναι όμως σημαντικό να μπορούμε με τη δική μας δράση να διαμορφώνουμε τους όρους της Εκπαίδευσης μας, της εργασίας μας και της αμοιβής μας. Σε μια τέτοια φάση των εξελίξεων βρισκόμαστε σήμερα. Συνεχίζουμε με τα άλλα Καλλιτεχνικά σωματεία και τους σπουδαστικούς Συλλόγους με Απεργία την Τετάρτη 8 φλεβάρη παλεύοντας ταυτόχρονα για κλαδικές συμβάσεις παντού!

Απεργώντας διεκδικούμε:

➤ Απόσυρση τώρα της απαράδεκτης τροπολογίας 1565/23 που ήρθε μετά το ΠΔ και κάνει χειρότερα τα πράγματα προοπτικά. Καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

➤ Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους : Λυρική, Ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο, εστίαση, πίστες, παράδοση

➤ Συγκρότηση Δημόσιων και Δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των Μουσικών, των Ηθοποιών, των Χορευτών, των Σκηνοθετών.

➤ Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών σπουδών όπως και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

➤ Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση επιτροπών των αντίστοιχων υπουργείων για την αναγνώριση των σπουδών που έχουν κάνει οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων.

➤ Αντιστοίχηση παλαιότερων Τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και του ΥΠΑΙΘ.

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία δεν κάνουν πίσω! Η ασάφειες που παραμένουν με τις τροπολογίες της κυβέρνησης πχ για το πως γίνονται σήμερα οι προσλήψεις στα Ωδεία με βάση του ΠΔ, πρέπει να διευκρινιστούν τώρα! Στην “Βαρυχειμωνιά” που φέρνει η κυβέρνηση στις καλλιτεχνικές σπουδές και τα δικαιώματά μας απαντάμε με συλλογικούς αγώνες :

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την οργάνωση και την επιτυχία της Απεργίας αύριο 8/2. Συγκέντρωση στις 12:00 στην ισόγεια αίθουσα του ΕΚΛ. Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνάδελφοι σε Live και εκδηλώσεις να απευθύνονται στο κοινό για τις εξελίξεις στον κλάδο.

✔ Δυστυχώς τα μεγάλα γεγονότα δεν μας προειδοποιούν. Το έχουμε βιώσει πρόσφατα όταν εν μέσω των αγώνων μας στην καρδιά της πανδημίας ένας μεγάλος σεισμός χτύπησε την Λάρισα. Σήμερα, κάποια χιλιόμετρα μακριά εργαζόμενοι απροστάτευτοι παλεύουν στα ερείπια μιας βιβλικής καταστροφής. Οι καλλιτέχνες δηλώνουμε παρών και για άλλη μια φορά μπαίνουμε μπροστά! Μαζί με τον αγώνα που κάνουμε για τα δικαιώματά μας οργανώνουμε τώρα την Αλληλεγγύη γιατί οι «ΛΑΟΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ». Συγκεντρώνουμε υλική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας. Έχουμε την πικρή πείρα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα, όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού μας αποτέλεσε ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών. Τα υλικά που συγκεντρώνονται είναι τα εξής: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, χανζαπλάστ, είδη ατομικής υγιεινής. Ξεκινάμε από αύριο το πρωί καλώντας τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους να έρθουν στις 12.00 στην συγκέντρωσή μας φέρνοντας και μια σακούλα με πράγματα για υλική στήριξη στους πληγέντες. Θα σταλούν από τα σωματεία μας στα σωματεία της περιοχής σε Τουρκία και Συρία.

Συμμετοχή με τον αντιπρόσωπο του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας την Κυριακή 12/2. Επιδιώκουμε και με την δική μας συμβολή να πραγματοποιηθεί σε κλίμα αισιοδοξίας και ανάτασης το συνέδριο των εργαζόμενων της πόλη μας!

Συγκρότηση ομάδας συναδέλφων για την προετοιμασία σχεδίων ΣΣΕ και αμοιβολογίου για μουσικούς σε νυχτερινά μαγαζιά και παραδοσιακούς καλλιτέχνες!

Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με διάφορες μορφές, με συσκέψεις, εκδηλώσεις κλπ Ακόμη θα παρθούν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της προβολής και της λειτουργίας του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ. Ταυτόχρονα προχτές αποφασίστηκαν οι βασικοί άξονες όλου του έτους για τις δράσεις των μουσικών!

Στις 8/2 η μόνη παράσταση που ανεβαίνει είναι η Απεργία μας! Το κάλεσμα και το περιεχόμενο που δίνουμε στον αγώνα υπογράφουν μεγάλα Σωματεία και σύλλογοι του κλάδου με πανελλαδική εμβέλεια :

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών

Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού Θεάτρου Κινηματογράφου

Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα

Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος