Να εμβολιαστούν φέτος τα παιδιά για τη γρίπη προτείνουν οι παιδιατρικοί φορείς

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ιδιωτών Παιδιάτρων Λάρισας συστήνουν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των 6 μηνών κατά της γρίπης.

Όπως αναφέρουν “η γρίπη φέτος στη χώρα μας έκανε την εμφάνιση της πολύ νωρίς , κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ συνήθως εμφανίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ευτυχώς, αυτό ήταν μια παροδική ενδημική νόσος, και τώρα τείνει να εξαφανισθεί.

Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να επανέλθει τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι λόγω της χρήσης της μάσκας και των lockdown δεν είχαμε γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό, οι παιδιατρικοί φορείς συστήνουμε τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των 6 μηνών, για τους εξής λόγους:

1. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό (50-70%)

2. Η γρίπη προσβάλει κυρίως τα παιδιά, που στη συνέχεια τη μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

3. Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα από τη γρίπη. Αρκετά όμως από αυτά θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές πχ πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

4. Η νοσηρότητα στα παιδιά προκαλεί απουσίες από το σχολείο και ημέρες χαμένες από την εργασία των γονιών.

5. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο ταλαιπωρεί σημαντικά τη σωματική και ψυχολογική υγεία  των παιδιών, βάζει την οικογένεια σε περιπέτεια και στοιχίζει πολύ ακριβότερα από όσο στοιχίζει ο εμβολιασμός.

6. Ο ΠΟΥ θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα την ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω.

7. Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσουμε καθολικά τον πληθυσμό για τη γρίπη. Αντίθετα το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών, που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό.

8. Την περίοδο αυτή, που ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης. Θα αποφύγουμε έτσι την επικίνδυνη για την υγεία συνοσηρότητα και θα έχουμε τις λιγότερες εισαγωγές από την γρίπη, στα νοσοκομεία και τις εντατικές, που ακόμα δοκιμάζονται από την πανδημία και κατ’ επέκταση θα γλιτώσουμε πάνω από 150 θανάτους από γρίπη.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειώσουμε πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει ακόμα και ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά σε διαφορετικό σημείο, ενώ σε καμία δε περίπτωση οι έκτακτοι εμβολιασμοί δεν πρέπει να αναβάλλουν τους τακτικούς, που σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών πρέπει να πραγματοποιούνται στην ώρα τους. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος