Λύσεις βιωσιμότητας αναζητούν οι μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών

Συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και αντιπροσωπείας των σημαντικότερων συνδέσμων φωτοβολταϊκών παραγωγών της χώρας

Σε κλίμα έντονης ανησυχίας αλλά και θεσμικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιουνίου 2025 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνάντηση κορυφής μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και αντιπροσωπείας των σημαντικότερων συνδέσμων φωτοβολταϊκών παραγωγών της χώρας, με αντικείμενο τις συστηματικές περικοπές στην έγχυση ενέργειας και τον υπό σχεδιασμό μηχανισμό αναδιανομής.

Ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ελλάδος (ΣΥΦΩΕΛ), εκπροσωπώντας τους παραγωγούς με φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 500 kW, κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο έξι συγκεκριμένων προτάσεων, ζητώντας-μεταξύ άλλων- άμεση αποζημίωση, αναστολή αδειοδοτήσεων και θέσπιση προτεραιότητας στην κατανομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρών επενδύσεων.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση κορυφής

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΝ, κ. Στ. Παπασταύρο, τον Υφυπουργό ΠΕΝ, κ. Ν. Τσάφο και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Α. Αϊβαλιώτη, παρουσία του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστου Κέλλα, τον Συ.Φω.Ελ. εκπροσώπησαν οι κκ. Γεώργιος Τσιαντούλης (πρόεδρος), Φωτεινή Κούρου (ιδρυτικό μέλος), Μαριάννα Νάζου (νομική σύμβουλος), ενώ το παρόν έδωσαν και οι Ανδρέας Μόκας και Παναγιώτης Αλτίνης (ιδρυτικά μέλη).

Επίσης στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ, του ΣΠΕΦ, της ΠΟΣΠΗΕΦ, του ΣΕΦ και του ΠΣΑΦ.

Τι ανέφερε η ηγεσία του ΥΠΕΝ

Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός σημείωσαν ότι οι περικοπές που διενεργούνται αποτελούν την τεχνικά βέλτιστη λύση για την διασφάλιση του δικτύου από το ενδεχόμενο blackout λόγω και της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι εν λόγω περικοπές οδηγούν σε δυσανάλογες οικονομικές συνέπειες για τους Φ/Β παραγωγούς.

Ενόψει και των ανωτέρω, συνέχισαν, το Υπουργείο αποφάσισε για λόγους οικονομικής δικαιοσύνης να θέσει σε λειτουργία τον Μηχανισμό Αναδιανομής στη βάση του οποίου θα διενεργείται οικονομική εκκαθάριση μεταξύ των ΑΠΕ λόγω και της τεχνικής αδυναμίας να περικόπτονται τα πάρκα με ορθούς όρους.

Οι 6 προτάσεις του ΣΥΦΩΕΛ

  1. Ολική αναστολή της αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι την ουσιαστική ενσωμάτωση της αποθήκευσης και αναστολή της κατασκευής όσων έργων ΑΠΕ έχουν μέχρι σήμερα αδειοδοτηθεί.
  2. Άμεση καταβολή οικονομικής αποζημίωσης για τις περικοπές που διενεργήθηκαν μέχρι και σήμερα, η οποία θα ισούται με τα καθαρά έσοδα που θα είχε το πάρκο από την πώληση της περικοπτόμενης ενέργειας στην Αγορά.
  3. Δέσμευση του Υπουργείου ότι θα καταβάλλεται οικονομική αποζημίωση για κάθε περικοπή που θα διενεργείται από τώρα και στο εξής. Σε περίπτωση αρνητικών ή μηδενικών τιμών η αποζημίωση αυτή θα πρέπει να δίνεται στο πλαίσιο της λειτουργικής ενίσχυσης, η οποία θα πρέπει να επεκταθεί ημερησίως από 2 σε 6 ώρες υπό το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
  4. Καθιέρωση διαφανών κριτηρίων περικοπών κατανομής και ανακατανομής, τα οποία απαραίτητα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του πάρκου και το χρονικό σημείο κατά το οποίο έλαβαν όρους σύνδεσης ή υπέβαλαν δήλωση ετοιμότητας κατά τα προβλεπόμενα στο ν. 4951/2022.΄
  5. Λήψη συμπληρωματικών και αντισταθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαν οι Φ/Β παραγωγοί εξαιτίας της καθυστέρησης της αποθήκευσης: Επιδότηση 80% μπαταριών για τα Φ/Β πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 500 kW, οι οποίες μπαταρίες τα πρώτα έτη θα φορτίζουν από την ενέργεια που περικόπτεται, ενώ μετά την πενταετία θα φορτίζουν από το δίκτυο.
  6. Τέλος, τέθηκε ως βασικό αίτημα του ΣΥΦΩΕΛ στον Υπουργό, σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν μπορέσουν να υλοποιηθούν, να ληφθεί ως έκτακτο μέτρο με σκοπό την διάσωσή των κατόχων Φ/Β μέχρι 500kw, η θέσπιση προτεραιότητας κατανομής των Φ/Β πάρκων εγκατεστημένης ισχύος έως 500 kW, ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά όπως και τα πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 400 kW.

Γιατί δεν αποτελεί λύση ο μηχανισμός Αναδιανομής

Όσον αφορά, τον μηχανισμό αναδιανομής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου επισήμαναν στους εκπροσώπους του Υπουργείου ότι αυτός δεν αποτελεί τη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της άστοχης, όπως ανέφεραν, μέχρι σήμερα διαχείρισης της κατάστασης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο μηχανισμός αυτός δεν αποτελεί αποζημίωση των περικοπών (αλλά μηχανισμό εκκαθάρισης των οικονομικών αποκλίσεων μεταξύ των ΑΠΕ) και, ως εκ τούτου, δεν είναι ικανός να φέρει τους Φ/Β παράγωγους στην κατάσταση που θα βρισκόταν χωρίς τις περικοπές.

Τι αναμένουν από τον ΣΥΦΩΕΛ

Τέλος, στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμαναν στελέχη του ΣΥΦΩΕΛ, αναμένουν τις απαντήσεις του Υπουργείου στο ζήτημα των περικοπών και ευελπιστούν σε καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, για να καταφέρουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος