Λάρισα: Μελέτη για τη μετατροπή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε κέντρο logistics χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συνεργασία σταθμός -

Μελέτη για την αξιοποίηση του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ως κέντρο  logistics, με τη μετατροπή του σε εμπορευματικό κέντρο, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόθεση της Περιφέρειας είναι “το εργοστάσιο Ζαχάρεως που καταρρέει, να γίνει για τις παγκόσμιες αγορές ένας ασφαλής διάδρομος αλλά και κόμβος για  τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που μπορούν να  στεγαστούν σε ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο με  απευθείας πρόσβαση σε σιδηροδρομικές, οδικές, αλλά και λιμενικές υποδομές, όπως το λιμάνι του Βόλου και να αποτελέσει ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο στο κέντρο της χώρας, στη Λάρισα“.

Μετά από συνεχόμενες επαφές του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλο , ο οποίος είναι και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής που έχει ως στόχο την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, δρομολογήθηκε η μελέτη, που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και να παραδώσει το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο τύπου του Περιφερειάρχη ο κ. Ζηλιασκόπουλος στη συνάντηση με τον κ. Κουρέτα τόνισε ότι «η Θεσσαλία θα αναδειχθεί σε κόμβο, όταν σήμερα βλέπει τα εμπορευματικά τρένα να περνούν απλά από την Λάρισα, με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές αγορές. Η μονάδα βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λάρισας – Συκουρίου και της παλαιάς Εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης και διαθέτει άρτια σιδηροδρομική υποδομή και άλλα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό ακίνητο για τη χρήση agrologistics. Η Λάρισα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις συνδυασμένων μεταφορών και θα γίνουν σε αυτόν τον τομέα επενδύσεις που θα λειτουργήσουν καθοριστικά στην λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου. Στο εργοστάσιο Ζαχάρεως θα μπορούν να εγκατασταθούν και μεταποιητικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες που θα έχουν άμεση πρόσβαση στον σιδηρόδρομο».

Η μελέτη που θα παραδοθεί σε δύο χρόνια θα αναδείξει όχι μόνον τις δυνατότητες του εμπορευματικού κέντρου και τις ανάγκες  των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και το προφίλ του επενδυτή. Ο κ. Ζηλιασκόπουλος  παρουσίασε στην συνάντηση και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τις εμπορευματικές μεταφορές με το οποίο θα συνδεθεί η Λάρισα και υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο ως ουδέτερος ερευνητής θα παρουσιάσει όλα τα δεδομένα ταυτόχρονα με την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου και των αεροδρομίων.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε πως ένα όραμα που συζητείται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει γίνει πραγματικότητα, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Οι  επιχειρήσεις στην Θεσσαλία μέσα και από τα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια για τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία τους πρέπει να προετοιμάζονται για μια νέα εποχή. Παρόλο που η Λάρισα λειτουργεί de facto ως διαμετακομιστικό κέντρο, δεν έχει επίσημη αναγνώριση ή εξειδικευμένες υποδομές σε αυτόν τον τομέα. Η συνεργασία μας με τον κ. Ζηλιασκόπουλο φέρνει σε πρώτο πλάνο τις υποδομές logistics και πρόκειται για έναν τομέα όπου υπάρχει καταιγισμός επενδύσεων. Η Θεσσαλία μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη και δημιουργούνται νέες δυνατότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας. Το Πανεπιστήμιο που είναι άμεσος συνεργάτης μας, θα αναλάβει την μελέτη που θα υποδείξει την στρατηγική μας».  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος