Λαογραφικό Μουσείο: Έκθεση – αφιέρωμα στον Θεόφιλο με ξενάγηση και βιωματικό εργαστήρι

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 12:30 το μεσημέρι, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνει δράση με ξενάγηση και βιωματικό εργαστήρι ενηλίκων ως αυλαία στην περιοδική ομαδική έκθεση – εικαστικό αφιέρωμα στον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ – «απ΄ την μεριά των σοφών και των τρελών», η οποία εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η επιμελήτρια  Ίρις Κριτικού θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στην έκθεση, όπου παρουσιάζεται ένας μικρός, αλλά σημαντικός πυρήνας πρωτότυπων έργων του Θεόφιλου από ιδιωτικές συλλογές σε συνομιλία με το κυρίως σώμα της έκθεσης που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων διακεκριμένων εικαστικών εμπνευσμένα από ζωή και το έργο ου Θεόφιλου.

Κατά την ξενάγηση θα γίνει αναφορά στο έργο του Θεόφιλου και στην αγάπη του για την ελληνική παράδοση, τα λαμπερά χρώματα και τις εννοιολογικές σημάνσεις των ανθρώπων, των μύθων και των ηρώων, των πόλεων και των κτιρίων, των χρυσοστόλιστων φορεσιών και της στιλπνής τοπιογραφίας του που αποτελούν τις πηγές για τα σύγχρονα έργα και το ιχνογραφικό εικαστικό αφήγημα της έκθεσης.

Θα ακολουθήσει το εργαστήριο ενηλίκων με θέμα «Βελονιές και μοτίβα από το έργο του Θεόφιλου».

Αρχικά, θα παρουσιαστεί το θεωρητικό σκέλος από την διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού με θέμα τα λαϊκά μοτίβα και τη σημειολογία τους, την συμβολική διάσταση των παραδοσιακών χειροτεχνημάτων καθώς και τα χρώματα που επέλεγαν για την δημιουργία των παραδοσιακών ενδυμασιών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βιωματικό εργαστήριο κεντητικής από την εικαστικό Ιφιγένεια Σδούκου γνωρίζοντας τον τρόπο κατασκευής των μοτίβων και τις μεθόδους τους.

Μέσα από την εικαστική έμπνευση της εισηγήτριας οι συμμετέχοντες θα αποτυπώσουν κεντημένα παραδοσιακά θέματα  με αναφορά στο έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 2410239446
Χωρίς κόστος συμμετοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος