ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πεδινοί ταμιευτήρες και δίκτυα άρδευσης 16 χρόνια στη δίνη μελετών

Στο ιστορικό των μελετών για την κατασκευή πεδινών ταμιευτήρων και δικτύων άρδευσης σε Κοιλάδα και Αγίους Αναργύρους Λάρισας από το 2007 μέχρι σήμερα αναφέρεται αναλυτικά η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, απευθύνοντας το ερώτημα για το πότε τελικά θα ολοκληρωθούνε 16 χρόνια μετά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται οτι “Στις 5/9/2007, σε συνάντηση που είχε ο τότε νομάρχης Λάρισας, κ. Κατσαρός, με τους τότε δημάρχους Κοιλάδας, κ. Παπακρίβο και Κραννώνα, κ. Καρτσαφλέκη, τους είχε ενημερώσει ότι η Νομαρχία Λάρισας θα προχωρούσε στην κατασκευή δυο πεδινών ταμιευτήρων, σε περιοχές της Κοιλάδας και των Αγίων Αναργύρων, για την άρδευση 6.000 περίπου στρεμμάτων, για τους οποίους είχαν ξεκινήσει οι μελέτες.

Ο πρώτος, θα ήταν χωρητικότητας 1,2 εκ. κυβικών μέτρων νερού και ο δεύτερος 1,1 εκ. κυβικών μέτρων νερού. Η τροφοδοσία του πρώτου θα γινόταν από τον Πηνειό με κατασκευή αντλιοστασίου και αγωγού μήκους 6,5 χλμ και ο δεύτερος από τον πρώτο, με κατασκευή αντλιοστασίου στον ταμιευτήρα Κοιλάδας και αγωγού άλλων 5,5 χλμ, για την μεταφορά νερού στον δεύτερο ταμιευτήρα. Παράλληλα θα κατασκευάζονταν ένας ακόμα αγωγός 800 μ. για την μεταφορά νερού και στον υφιστάμενο ταμιευτήρα του Μαυροβουνίου.

Τον Απρίλιο του 2009, ο τότε αντινομάρχης κ. Κουτσογιάννης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Ν.Δ) κ. Φακής, Αρζουμανίδης και Σιδερόπουλος, σε συνάντηση με κατοίκους του δήμου Κοιλάδας στο Κουτσόχερο, τη Μάνδρα και την Αμυγδαλέα, είχαν δηλώσει ότι είχε ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη του ταμιευτήρα Κοιλάδας και ότι μέσα στο 2009, θα ολοκληρώνονταν η περιβαλλοντική μελέτη, καθώς και οι αντίστοιχες τεχνικές και περιβαλλοντικές για τον ταμιευτήρα των Αγίων Αναργύρων, για το αντλιοστάσιο, και για την υπογείωση των αγωγών μεταφοράς του νερού, ώστε να είναι ώριμα τα έργα για ένταξη στο πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Το 2010, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την διαδέχθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά τα έργα των δυο πεδινών ταμιευτήρων Κοιλάδας, Αγίων Αναργύρων, αντλιοστάσια, αγωγοί μεταφοράς νερού, κλπ, μέχρι σήμερα (2023) δεν κατασκευάστηκαν, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από καμία κυβέρνηση (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), παρά το ότι στα λόγια υποστηρίζουν ότι ενδιαφέρονται για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας.

Βλέποντας ότι 13 χρόνια από τότε που ανέλαβε την διοίκηση της περιφέρειας, η παράταξη της Ν.Δ με επικεφαλής τον κ. Αγοραστό, η οποία είχε και την διοίκηση της Νομαρχίας πριν το 2010 με τον κ. Κατσαρό, να μην κινείται τίποτα σχετικά με τους συγκεκριμένους ταμιευτήρες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, έφεραν το θέμα με επερώτηση, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 21/3/2023, προκειμένου να δοθούν από τον κ. περιφερειάρχη, απαντήσεις γιατί δεν προχώρησε τόσα χρόνια η δημοπράτηση και κατασκευή των συγκεκριμένων φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης και πότε θα γίνουν.

Απαντώντας αρχικά ο κ. περιφερειάρχης μας δήλωσε ότι πριν κάνουμε ως Λαική Συσπείρωση την επερώτηση, δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο έργο και ότι το μόνο που βρήκε από την Νομαρχία, ήταν μια τεχνική μελέτη για τον ταμιευτήρα της Κοιλάδας!!!

Αν δεχθούμε ως αληθές, ότι δεν βρήκαν από την Νομαρχία τίποτα άλλο πέρα από μια τεχνική μελέτη για τον ταμιευτήρα της Κοιλάδας, τότε η ομοϊδεάτισσα της σημερινής περιφερειακής αρχής, διοίκηση της Νομαρχίας Λάρισας (Λ. Κατσαρού – Ν.Δ) την περίοδο 2007 έως 2009, έλεγε ψέματα στους αγρότες και κατοίκους της περιοχής σχετικά με τους ταμιευτήρες και τα συνοδά έργα.

Όμως δεν είναι αλήθεια κι αυτό που είπε αρχικά ο κ. περιφερειάρχης, δηλαδή ότι δεν γνώριζε για το έργο αυτό μέχρι την επερώτησή μας. Γνώριζε, αλλά από το 2010 που εκλέχθηκε έως το 2018, δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό το έργο.

Πως στέκει να μην γνώριζε, αλλά το 2018 μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σ. Φάμελλο, συζήτησαν και για το έργο αυτό και τους είχε προτείνει να προχωρήσουν σε νέες μελέτες υποδεικνύοντας τους την ΕΓΝΑΤΙΑ, κάτι που έγινε, αλλά ένα χρόνο μετά η συγκεκριμένη εταιρεία την παράτησε και από τότε πελαγοδρομούσαν αναζητώντας νέα μελετητική εταιρεία.

Εν τέλει ο κ. περιφερειάρχης μας ανακοίνωσε ότι οι μελέτες για τους δυο αυτούς ταμιευτήρες, τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα μεταφοράς του νερού προχωρούν από το Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Δεν μας είπε όμως πότε θα ολοκληρωθούν, αν έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή τους, ούτε πότε θα κατασκευαστούν και θα δοθούν προς αξιοποίηση“.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας,καλεί τους αγρότες και τους κατοίκους των περιοχών της Κοιλάδας και των Αγίων Αναργύρων, να διεκδικήσουν αγωνιστικά την γρήγορη ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή των δυο ταμιευτήρων με τα συνοδά έργα τους, ώστε να είναι λειτουργικοί. Αλλιώς τα δεκάξι χρόνια ημιτελών μελετών, εγκατάλειψης και εμπαιγμού θα αυξηθούν αρκετά ακόμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος