ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να καταψηφιστεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση στην Ελασσόνα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας εκφράζει την αντίθεσή της στην εκχώρηση της δημόσιας έκτασης των 1.345 στρεμμάτων χορτολιβαδικής
έκτασης-βοσκότοπου στην Καλλιθέα και Φλάμπουρο, σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

“Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια η Ε.Ε, όλες οι αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), έχουμε και στη Θεσσαλία, μια μεγάλη επέλαση επιχειρηματικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων κερδών.

Τρείς τέτοιες μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις με φωτοβολταϊκά, σχεδιάζονται να γίνουν αυτή τη φορά σε δημόσιες χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις 1.345 στρεμμάτων, στις τοποθεσίες (Λιβαδότοπος Ι, Λιβαδότοπος ΙΙ της Καλλιθέας Ελασσόνας και Τσουκάλια Ι της Καλλιθέας και του Φλάμπουρου Ελασσόνας).

Αυτές οι δημόσιες εκτάσεις, χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες ως βοσκότοπος από κτηνοτρόφους της Καλλιθέας και όμορων χωριών, την οποία τώρα η κυβέρνηση θέλει να μισθώσει σε ιδιωτικές εταιρείες για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα.

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας, του Φλάμπουρου και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας και την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, μονάδες βιοαερίου, δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Το αποδεικνύουν οι τεράστιες αυξήσεις που πληρώνουν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, που θα οδηγήσουν πολύ περισσότερες οικογένειες με κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες στις επαγγελματικές τους ασχολίες, λόγω οικονομικής αδυναμίας, σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν οι κυβερνήσεις, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες θα υπάρχει μείωση της τιμής του.

Αν προχωρήσει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, γιατί την τελική απόφαση την παίρνουν η αποκεντρωμένη διοίκηση και το υπουργείο, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα της Καλλιθέας και των γύρω χωριών. Οι κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν και τις συγκεκριμένες εκτάσεις ως βοσκοτόπους εδώ και πολλές δεκαετίες, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις επιδοτήσεις λόγω έλλειψης βοσκοτόπων, αλλά και με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που είμαστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση της δημόσιας έκτασης των 1.345 στρεμμάτων χορτολιβαδικής
έκτασης-βοσκότοπου στην Καλλιθέα και Φλάμπουρο, σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Είμαστε αντίθετοι από θέση αρχής, στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σαφή χωροθέτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όλες τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην ενέργεια που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην συγκεκριμένη, την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας να καταψηφίσει την ΜΠΕ που έρχεται προς ψήφιση την Τετάρτη 31/8/22 και να απαιτήσει απο την κυβέρνηση της Ν.Δ, να μην εκμισθώσει στις ιδιωτικές εταιρείες τη δημόσια έκταση των 1.345 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλλιθέας και του Φλάμπουρου Ελασσόνας και να μην αδειοδοτήσει την εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου, ώστε να παραμείνει βοσκότοπος για τις ανάγκες του χωριού.

Καλεί τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής και γενικότερα, να οργανώσουν τον αγώνα τους σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Να διεκδικήσουν παράλληλα την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια,  φυσικό αέριο, καύσιμα.  Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα των γεωργοκτηνοτρόφων.

Όχι στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, αγώνας για να γίνει πραγματικά κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και όχι ακριβό εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος