Λ. Αυγενάκης: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Θεσσαλία – Σταδιακή αναδιαρθρωση καλλιεργειών στο μέλλον

Πρόωρη χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της παραγωγής βάμβακος στην Θεσσαλία, αφήνοντας ωστόσο «παράθυρο» για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών «σταδιακά και όχι βίαια»,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΣΚΑΙ) και σχετικά με την παρουσίαση της μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας HVA International για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, τόνισε ότι «η υπόθεση του βαμβακιού εντάσσεται στο συνολικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη χώρα μας. Όπως είπε η HVA καταθέτει προτάσεις, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς και βέβαια με την Διεπαγγελματική Βάμβακος.»

Συμπλήρωσε πάντως ότι  η οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της καλλιέργειας βάμβακος έχει σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για συγκεκριμένη παραγωγή, η χώρα μας έναντι της ΕΕ και για την οποία λαμβάνει ενίσχυση, πέραν της ΚΑΠ. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της παραγωγής, σημειώνοντας ότι κάθε συζήτηση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών «πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι βίαια.»

Η τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη, έχει ιδιαίτερο και επίκαιρο ενδιαφέρον, αφού το θέμα τη βαμβακοκαλλιέργειας αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης σε σχέση και με την μελέτη των Ολλανδών με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα, ότι η προοπτική μείωσης της παραγωγής, αποτελεί «κόκκινη γραμμή¨»

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία ο υπουργός είπε ότι σήμερα καταβάλλονται στους αγρότες της Θεσσαλίας, επί πλέον 1,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προκαταβολές στους πληγέντες, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διορθώσεις που έγιναν μέσα από το σύστημα του ΕΛΓΑ, στο προηγούμενο διάστημα.

Ανακοίνωσε, επίσης,  ότι η Ελλάδα καταθέτει εκ νέου σήμερα πρόσθεση τεχνική πρόταση, ύψους άνω των 40 εκ ευρώ, για κάλυψη των παραγωγών των πλημμυρισμένων περιοχών της Κάρλας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στην μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας, ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε διαφωτιστικές τις προτάσεις της μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα διαχείρισης των πλημμυρών. «Η δουλειά που έχουν κάνει είναι εξόχως σημαντική, απολύτως χρήσιμη για τον νέο κόσμο που έχουμε μπει και πρέπει να διαχειριστούμε  και πρέπει να λειτουργήσουμε με προνοητικότητα και υπευθυνότητα. Δίνουν λύσεις. Έχουν ψηλαφίσει κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο. Έχουν δουλέψει με λεπτομέρεια κάθε οικισμό και έργο. Κυρίως κάνουν προτάσεις τις οποίες είναι στο δικό μας χέρι να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε».

Διευκρίνισε τέλος ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη  δεν έχει πληρώσει χρήματα το ελληνικό δημόσιο, αφού η πληρωμή έχει καλυφθεί από χορηγία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος