Καμπανάκι του δήμου Αγιάς για τις πληρωμές των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει από την καθυστέρηση πληρωμών προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έχει ενταχθεί, τόσο η αντιμετώπιση του φαινομένου της «Σφήκας της καστανιάς», αλλά και αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Αγιάς, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας.

Στην επιστολή του ο κ. Γκουντάρας σημειώνει πως ενώ οι ιδιώτες ανάδοχοι των σχετικών έργων, που αφορούν όλη την Ελλάδα, έχουν ήδη ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο, η καθυστέρηση της πληρωμής του προγράμματος απειλεί τις επιχειρήσεις τους με καταστροφή, αλλά και τους δημότες με αδιέξοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο κ. Γκουντάρας σημειώνει μεταξύ άλλων: “Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε την εξέλιξη αλλά και να ζητήσουμε την συνδρομή σας για την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) στο Μέτρο 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων»
Καμπανάκι του δήμου Αγιάς για τις πληρωμές των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της από 15/11/2019 Πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) στο Μέτρο 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων», καλούνται οι τελικοί δικαιούχοι που είναι τα δασαρχεία, οι Διευθύνσεις Δασών και οι Δήμοι που έχουν στην κυριότητα τους Δημοτικά Δάση να υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη στο εν λόγω μέτρο συνολικού προϋπολογισμού 53.000.000,00€.
Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας πρόσκλησης είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι ο οργανισμός πληρωμών στο πλαίσιο διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση βαρύνει την Σ.Α.Ε. 082/1.
Με την αριθμ. 1803/276733 (ΦΕΚ Β΄ 5035/27-09-2022) στα τέλη Σεπτεμβρίου Απόφαση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως Οργανισμού Πληρωμών στο πλαίσιο διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. αναθέτει καθήκοντα στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης ΕΠ των Περιφερειών για τον έλεγχο των δικαιολογητικών πληρωμής και την έγκριση των πληρωμών για την χρηματοδότηση των νομικών δεσμεύσεων των δικαιούχων, ήτοι την χρηματοδότηση των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών και των Δήμων όλης της επικράτειας για την πληρωμή των ανάδοχων που έχουν υλοποιήσει έργα που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 8.3.
Η παραπάνω διαδικασία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να ξεκινήσει η υποβολή των δικαιολογητικών στο ΟΠΣΑΑ προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.
Καμπανάκι του δήμου Αγιάς για τις πληρωμές των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης
Επομένως, ενώ πολλά έργα σε όλη την Επικράτεια, έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι στο στάδιο της υλοποίησης, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), Μέτρο 8.3, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος αλλά και την οικονομική δυσχέρεια που έχουν οδηγηθεί οι ανάδοχοι που έχουν υλοποιήσει έργα και πράξεις που έχουν ενταχθεί στο μέτρο αυτό.
Ο Δήμος Αγιάς ενέταξε και υλοποίησε την Πράξη με τίτλο «Εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου DRYOCOSMUS KURIPHILUS (Σφήκα της καστανιάς) στα δημοτικά δάση του Δήμου Αγιάς» συνολικού προϋπολογισμού 493.646,15€, η οποία ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε από τον Ιούνιο του 2022 και δυστυχώς ο ανάδοχος είναι ακόμη απλήρωτος. Όπως γίνεται κατανοητό η μη καταβολή του άνω οφειλόμενου ποσού των 493.646,15€ στον ανάδοχο ιδιώτη του Δήμου μας συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή της επιχείρησης του.
Επιπλέον είμαστε στην διαδικασία του προ συμβατικού ελέγχου για την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης της πράξης : «Αποκατάσταση της βατότητας υφιστάμενης δασικής οδοποιίας των Δημοτικών δασών του Δήμου Αγιάς» συνολικού προϋπολογισμού με το ΦΠΑ 1.419.499,99€.
Επίσης σας επισημαίνουμε ότι, ήδη ανάδοχοι κινούνται δικαστικά για την είσπραξη των χρημάτων τους, από την υλοποίηση πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέργειες πιστεύω, που δεν τιμούν το Κράτος ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος