iGEM Thessaly: Η ερευνητική ομάδα των επιτυχιών και διακρίσεων

Η iGEM Thessaly είναι μια ερευνητική ομάδα υπό την εποπτεία διακεκριμένων επιστημόνων καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου το 2019, 2020 και 2021 συμμετείχε στον διαγωνισμό iGEM και κατέκτησε για 3 συνεχόμενες χρονιές χρυσό μετάλλιο.

iGEM Thessaly: Η ερευνητική ομάδα των επιτυχιών και διακρίσεων

Επιπλέον απέσπασε διακρίσεις και υποψηφιότητες σε ειδικά βραβεία.
Για την όλη προσπάθεια της iGEM Thessaly, μίλησαν στην ΕΡΤ Λάρισας, δύο από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας η Χριστίνα Θεοφανοπούλου και η Έλλη Μαγκούτα, οι οποίες επεσήμαναν ότι η έρευνα τους εντάσσεται στον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας και τα οφέλη που προσφέρουν τα επιτεύγματά της καθώς και το project τους έχει ως στόχο την αποκατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από προτεινόμενα μοντέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

iGEM Thessaly: Η ερευνητική ομάδα των επιτυχιών και διακρίσεων
Αναφορικά με τη δράση της ομάδας, υποστήριξαν ότι “πρόκειται για τη συμμετοχή της ομάδας μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, ο οποίος προωθεί την έρευνα και την πρόοδο της επιστήμης μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, τον διεπιστημονικό κλάδο που συνδυάζει τη Βιολογία με τη Μηχανική και ως στόχο έχει την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων. Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT (Massachusetts Institute of Technology) και διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM Foundation, εμπλέκοντας ετησίως περισσότερους από 70.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο που ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ερευνητικές τους εργασίες. Ο διαγωνισμός φέτος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Παρίσι”.

iGEM Thessaly: Η ερευνητική ομάδα των επιτυχιών και διακρίσεων
Η φετινή ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly 2022, θα διαγωνιστεί στην κατηγορία του περιβάλλοντος (Environment Track) στοχεύοντας στην επίλυση ενός τοπικού προβλήματος που ονομάζεται ευτροφισμός. Ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων (φώσφορος και νιτρικά), εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και της απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, οδηγεί την υπέρμετρη ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών και τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό. Αποτελέσματα του ευτροφισμού αποτελούν: Η μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας των υδροβιότοπων, βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, προβλήματα στην αλιεία, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια αναψυχή και τον τουρισμό.

iGEM Thessaly: Η ερευνητική ομάδα των επιτυχιών και διακρίσεων
Επίσης, τόνισαν ότι “το εγχείρημα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και η ομάδα μας στηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πράσινο Ταμείο το οποίο είναι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και χρηματοδοτεί προγράμματα που καταρτίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος