Η Λάρισα τιμά τον πολιούχο της Αγ. Αχίλλιο – Πλήθος πιστών στον Μητροπολιτικό ναό

Μεγάλη γιορτή η σημερινή για την πόλη της Λάρισας που τιμά τον πολιούχο της Άγιο Αχίλλιο, Αρχιεπισκoπο Λαρίσης του Μυροβλήτου.

Το πρωί τελέστηκε  θεία λειτουργία και ακολούθησε πολυαρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία, παρουσία των αρχών της πόλης, στην οποία χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ.  Ιερόθεος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τήνου-Σύρου και Μυκόνου κ. Δωρόθεου.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Μητροπολιτικό Ναό.

«Ήταν ο Άγιος που κατάφερε να διδάξει και να δείξει πως μπορεί ο αγρότης να ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες δίχως να τον αποτρέπει να έχει παιδεία και μόρφωση. Κήρυξε την αλήθεια του Χριστού και συνάμα τον τρόπο πώς να καλλιεργηθούν σε βάθος, τους ήθελε να είναι συνετοί και να έχουν συνθετική σκέψη» σημείωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος.

«Ο Αγιος Αχίλλιος με το διαχρονικό του έργο της ενότητας και της πίστης μας οδηγεί”  ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην αναγνώριση από την πλευρά των Λαρισαίων για την πορεία αιώνων και ενός ολόκληρου πολιτισμού του Αγίου,  με την προσέλευση των πιστών στο Ναό να προσευχηθεί και να προσκυνήσει τα λείψανά του.

Ο Άγιος Αχίλλιος ο μυροβλύτης και θαυματουργός γεννήθηκε στην Καππαδοκία. Ήταν ένας από τους μεγάλους πατέρες του 4ου μ.Χ. αιώνα που δόξασε την εκκλησία ως Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης επί 35 συναπτά χρόνια πριν τον θάνατό του. Υπήρξε ένας από τους επικεφαλής της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Τα  λείψανά του  βρίσκονται μέσα σε μία περίτεχνη ασημένια σκαλιστή λάρνακα και επέστρεψαν στη Λάρισα το 1981, ύστερα από απουσία 1000 ετών, αφού είχαν κλαπεί το 985 από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ.

Στον λόφο του Φρουρίου σώζονται ερείπια της Βασιλικής του Αγ. Αχιλλίου, του πρώτου ναού προς τιμήν του. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ πάνω στον τάφο του και καταστράφηκε στα τέλη του 15ου αιώνα από τους Οθωμανούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος