Η κίνηση πολιτών “Λάρισα η πόλη μου” σε αρχαιότητες της πόλης

Περίπατο στη Λάρισα των αρχαίων χρόνων πραγματοποίησε η κίνηση πολιτών «Λάρισα η πόλη μου». Με τρεις στάσεις στα δύο αρχαία θέατρα και στην πλατεία αλόγου και οδηγό τον αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας Γιώργο Τουφεξή υλοποίησαν τον πέμπτο Σαββατιάτικο περίπατο στην πόλη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του Β΄Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Ο κ. Τουφεξής εξήγησε ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία ενός ακόμη θεάτρου στη Λάρισα. Ουσιαστικά πρόκειται για το νεώτερο θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, που ικανοποιούσε τις πολιτιστικές ανάγκες της εποχής, αφού το Α΄ Θέατρο είχε μετατραπεί σε αρένα. Θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και θέατρο της απελευθέρωσης, αφού εκεί γιορτάζονταν η απελευθέρωση των Θεσσαλών από τους Μακεδόνες και την υποδούλωση στους Ρωμαίους (!), αλλά και πραγματοποιήθηκαν απελευθερώσεις δούλων, όπως μαρτυρείται στις εγχάρακτες κερκίδες του θεάτρου.

Η κίνηση πολιτών “Λάρισα η πόλη μου” σε αρχαιότητες της πόλης

Η δεύτερη στάση του περιπάτου έγινε δίπλα στον Πηνειό, στη μικρή «Πλατεία Αλόγου». Εκεί ο κ. Τουφεξής μίλησε στους πολίτες που συμμετείχαν για τον ρόλο του ποταμού στη ζωή της πόλης. Οι πλημμύρες του καθόριζαν τις καλλιέργειες στην περιοχή, ίσως και την σταδιακή ανέγερση του λόφου της Ακρόπολης. Ανασκαφές έδειξαν ότι ο λόφος είναι τεχνητός και καταγράφει κτίσματα από την εποχή του Χαλκού. Η τρίτη στάση πραγματοποιήθηκε στο Α΄ αρχαίο θέατρο Λάρισας.

Οι συμμετέχοντες στον περίπατο επισκέφθηκαν τον χώρο, όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασής του. Ο κ. Τουφεξής παρουσίασε τις διαδοχικές χρήσεις του θεάτρου καθώς και αυτά που αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές. Το θέατρο δεν είναι μόνο το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της πόλης, αλλά και αυτό που ουσιαστικά προστάτεψε τον λόφο από πιθανή κατάρρευσή του! Οι Σαββατιάτικοι περίπατοι στη Λάρισα θα συνεχιστούν με άλλους ξεναγούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος