Η ΕΟΑΣΝΛ και αγροτικοί σύλλογοι Δ. Αγιάς για την κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς καταγγέλλουν “την απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει την συνδεδεμένη ενίσχυση σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και άλλα προϊόντα”. 

“Απόφαση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις κυβερνητικές υποσχέσεις που είχαν λάβει οι μηλοπαραγωγοί πέρυσι τέτοια εποχή με κινητοποίηση στο υπουργείο στην Αθήνα ότι η συνδεδεμένη θα παραμείνει ως το 2027.

Απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση που είχε 6 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη με αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς.

Οι αγρότες της Αγιάς είναι εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι με την νέα κυβίστηση της Κυβέρνησης της ΝΔ σε αυτό το θέμα.

Τα μήλα πλήρωσαν και πληρώνουν το εμπάργκο στην Ρωσία που επιβλήθηκε από την Ε.Ε με την συμφωνία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014. Η τιμή τους κατρακύλησε και ποσότητες έμειναν αδιάθετες. Η συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκε για πρώτη φορά σαν ψίχουλα και μικρό αντιστάθμισμα στην τεράστια απώλεια εισοδήματος από το εμπάργκο.

Τα προϊόντα έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχτεί φέτος.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εξαγώγιμα και δυναμικές καλλιέργειες.

Οι αγρότες πουλάνε πάμφθηνα τα μήλα, κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών χωρίς να ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν και αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους.

Την ίδια στιγμή τα μήλα που πουλιούνται κοψοχρονιά από το χωράφι, φτάνουν στο ράφι και στην λαϊκή κατανάλωση σε τιμές από 6 ως 10 φορές ακριβότερα. Με τις πλάτες και τις ευλογίες της κυβέρνησης στους μεσάζοντες και στους μεταπωλητές.

Για αυτή την αισχροκέρδεια σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών ο λαλίστατος υπουργός και η Κυβέρνηση κάνει την πάπια και δεν λένε κουβέντα.

Τα ίδια ισχύουν για όλα τα προϊόντα φυσικά και καμιά κυβέρνηση ποτέ δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας των παραγωγών και καταναλωτών.

Με αυτή την κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ καταδικάζεται η επαρχία Αγιάς και όλες οι αντίστοιχες περιοχές σε οικονομικό μαρασμό και οι παραγωγοί μήλων, κάστανων, αμυγδάλων, οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι αυτή η κατάπτυστη, άδικη, παράλογη απόφαση θα υλοποιηθεί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σκεφτεί πολύ καλά τι πάει να κάνει και να πάρει πίσω αυτή την απόφαση.

Αλλιώς να θυμάται ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς πολλές φορές καλεστήκαμε να δώσουμε τέτοιες μάχες και βγήκαμε νικητές. Να είναι σίγουροι ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή την φορά.

Όχι μόνο η Κυβέρνηση θα πάρει πίσω την απόφαση αλλά και θα καλύψει το χαμένο εισόδημα των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς όπως οφείλει να κάνει!

Λεφτά υπάρχουν αλλά είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να τα δίνει στους επιχειρηματίες, βιομηχάνους, εφοπλιστές και όχι στα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Επιτέλους ας σταματήσουν να μπουκώνουν με δις ευρώ τους επιχειρηματίες και να στηρίξουν τους αγρότες.

Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να κάνουν την οργή και αγανάκτηση τους απόφαση αγώνα μέχρι την νίκη. Αρκετή υπομονή κάναμε… φτάνει πια!!!

Μόλις τελειώσει η συγκομιδή των πράσινων μήλων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μηλοπαραγωγικών περιοχών της χώρας στην Αγιά ώστε να συντονίσουμε την δράση και τα αιτήματα μας.

Καλούμε σε συστράτευση, συμπαράσταση και ενεργή συμμετοχή όλους τους φορείς της Αγιάς. Η καταστροφική απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει ακόμη ένα συντριπτικό πλήγμα σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της επαρχίας.

Μας αφορά όλους και θα γίνει υπόθεση όλων μας!

Όποιος δεν είναι μαζί μας στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, είναι ενάντια μας και ας το μετρήσουν όλοι καλά και τώρα και ενόψει των εκλογών.

Ενωμένοι στα κοινά αιτήματα και στόχους, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους της Επαρχίας και την ΕΟΑΣΝΛ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ”.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  

ΑΓΙΑΣ

ΑΝΑΒΡΑΣ

ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ

ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ

ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙΟΥ

ΠΟΤΑΜΙΑΣ

ΣΚΗΤΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ  

ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ

ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος