Η 5η ημέρα στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας « Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» θα προβληθεί την Παρασκευή 13 Μάϊου στις 19:00 – 21:00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων η ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Υφάντρες» (53΄)

2020 | 53´ | Ελλάδα
Σενάριο – σκηνοθεσία:
Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος Διεύθυνση φωτογραφίας: Κων/νος Γεωργούσης Μοντάζ: Βαγγέλης Κατσαρός Σύμβουλος μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης Πρωτότυπη μουσική – Μίξη ήχου: Βαγγέλης Φάμπας
Παραγωγοί: Βαγγέλης και Σόνια Γεροβασιλείου

ΟΙ ΥΦΆΝΤΡΕΣ– Περίληψη.
Το 1963, η σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΜ ιδρύει στη Βλάστη, ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης, ένα πρότυπο κέντρο υφαντικής. Για εικοσιπέντε χρόνια αυτό το διαπολιτισμικό εγχείρημα θα στηρίξει τις γυναίκες της κοινότητας, αλλά και αυτόν τον προικισμένο τόπο που δοκιμάστηκε σκληρά από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη. Ένα χρονικό που προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά, διατυπώνοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
Η ταινία Υφάντρες έχει τιμηθεί με τα Mediterranean MemoryAward με σπόνσορα το Institut National del’Audiovisuel (PriMed – Marseille, France), Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 3ο Fashion Film Festival Αθήνας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιεράπετρας και Ειδική Μνεία στο Ελληνικό Διαγωνιστικό στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Συζήτηση : Fast Fashion ή Βιώσιμη μόδα;

Με αφορμή το θέμα της ταινίας και στα πλαίσια του αφιερώματος του Φεστιβάλ « Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» Η Βασιλική Θεοδώρου
σχεδιάστρια χειροποίητων τσαντών με βελονάκι με αξιόλογη Διεθνή απήχηση και η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ.Φανή Καλοκαιρινού, συζητούν για την οικοτεχνία σαν αντίδοτο/αντίδραση στην fast fashion και την επίδραση της βιομηχανίας της μόδας στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Η βιώσιμη μόδα όπως αυτή προωθείται σήμερα.
Ταυτόχρονα παρουσιάζουν τη δράση τους και τις δημιουργίες τους με παραδοσιακές τεχνικές.
Συντονίζει η ΄Αντα Σαρτζή – Σδράλλη.

Αμέσως μετά και σε πρώτη προβολή στον ίδιο χώρο στις 21:00 θα προβληθεί η ταινία « Αγέλη προβάτων. Μια συμπαραγωγή Ελλάδας Σερβίας και Αλβανίας σε σενάριο -σκηνοθεσία Δημήτρη Κανελλόπουλου.
2021 | 113/ | Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανελλόπουλος
Ηθοποιοί: Δημήτρης Λάλος, Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Βασιλώττος, Λευτέρης Πολυχρόνης, Δημήτρης Λιόλιος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Κίμωνας Κουρής, Γιώργος Βαλαής, Βιβή Πέτση, Δήμητρα Κούζα,
Armando Dauti, Ντίνος Ποντικόπουλος, Βασίλης Βασιλάκης, Κατερίνα Ρουσιάκη και ο Μηνάς Μαθέας
Παραγωγή: Jungle, Graal
Σε συμπαραγωγή με: ΕΡΤ, Artalb Film, Film Deluxe
Με την υποστήριξη των: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Albanian National Center of Cinematography, Film Center Serbia, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.)
Περίληψη: Θανάσης αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος του στον Στέλιο. Όταν μαθαίνει πως κι ο Αποστόλης βρίσκεται στην ίδια θέση, του ζητά να συμμαχήσουνγια να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία με τον Στέλιο. Κι ενώ βρίσκει κι άλλους πρόθυμους να τον ακολουθήσουν, δύο νεαροί μικροεγκληματίες φτάνουν στην πόλη για να εκφοβίσουν αυτούς που
χρωστούν στον τοκογλύφο.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος