Λάρισα: Γνωριμία με το Δημοτικό Αστεροσκοπείο της πόλης

Ακόμη έναν περίπατο γνωριμίας της πόλης πραγματοποίησαν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Λάρισα η πόλη μου». Επισκέφθηκαν το άγνωστο σε πολλούς «Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας Αριστεύς», που βρίσκεται στη Γιάννουλη του Δήμου Λαρισαίων. Τα μέλη της Κίνησης υποδέχθηκαν ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Αστεροσκοπείου Σπ. Μπαρμπούτης και ο υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου κ. Γιάννης Χουϊνάβας.

Ο κ. Μπαρμπούτης τόνισε ότι “το Δημοτικό Αστεροσκοπείο «Αριστεύς» είναι ένας οργανισμός με τεράστιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο διεθνώς. Δυστυχώς όμως πολλοί Λαρισαίοι δεν γνωρίζουν ούτε την ύπαρξή του, ούτε το τεράστιο έργο που επιτελεί”.

Λάρισα: Γνωριμία με το Δημοτικό Αστεροσκοπείο της πόλης

Σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο, ο κ. Μπαρμπούτης ανέφερε ότι εκατοντάδες ανήλικοι μαθητές και ενήλικοι Λαρισαίοι αποκτούν κάθε χρόνο με τις επισκέψεις τους γνώσεις για το Σύμπαν, την επιστήμη της Αστρονομίας και χρήσιμες πληροφορίες για την αντισεισμική προστασία. Επίσης, ο κ. Μπαρμπούτης τόνισε ότι το Αστεροσκοπείο διαθέτει ψηφιακό σεισμογράφο, ο οποίος καταγράφει περίπου 50 σεισμούς κάθε χρόνο. Επίσης διαθέτει δίκτυο επιταχυνσιογράφων τοποθετημένων στο Δημαρχείο, το Δημοτικό Γηροκομείο και σε σχολικές μονάδες. Ο κ. Χουϊνάβας αναφέρθηκε στην ιστορία του Αστεροσκοπείου, στο όραμα του αστρονομικού ερευνητή Ν. Στωικίδη και στη συμβολή του Δημήτρη Παλιούρα στην οικοδόμησή του.

Ακολούθως, τα μέλη της Κίνησης παρακολούθησαν τον ήλιο με ειδικά γυαλιά και μέσα από τηλεσκόπιο ηλιακής παρατήρησης. Επίσης, πληροφορήθηκαν με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας των ηλιακών ρολογιών και τις διαφορές τους από τόπο σε τόπο. Τέλος, παρακολούθησαν σχετικό βίντεο για τον ήλιο, την λειτουργία του και τη διάρκεια ζωής του. Μετά την προβολή του, ο κ. Χουϊνάβας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των συμμετεχόντων στον περίπατο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος