Ετοιμάζονται κατεδαφίσεις απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Μπροστά σε μια ιστορική εξέλιξη για το Α’ Αρχαίο Θέατρο και γενικότερα για την Πόλη, βρίσκεται η Λάρισα, μετά και την τελική και οριστική απόφαση του «Πράσινου Ταμείου» για την απαλλοτρίωση των ακινήτων του οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου – Παπαναστασίου – Απόλλωνος – Ύδρας.Ετοιμάζονται κατεδαφίσεις απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Το «Πράσινο Ταμείο», σε συνεδρίαση του Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, έλαβε οριστική και τελική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις κατεδαφίσεις και την εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με το ποσό της χρηματοδότησης να ανέρχεται στο ποσό των 4.849.000 ευρώ. Σημειώνουμε επίσης ότι για την απαλλοτρίωση αυτή δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι υπόχρεοι περίοικοι του οικοδομικού τετραγώνου.

Ετοιμάζονται κατεδαφίσεις απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Ετσι, σαράντα περίπου χρόνια από τότε που το Σχέδιο Πόλης δέσμευε το συγκεκριμένο ακίνητο και άλλους χώρους, πέριξ του θεάτρου, έρχεται η ώρα της υλοποίησης, με τις διαδικασίες που δρομολόγησε απο το 2015 η δημοτική αρχή, με κεντρικό στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του μεγαλειώδους Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.
“Για να φτάσουμε στην τελευταία απόφαση χρειάστηκε πολύ δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και ειδικότερα από τη Διεύθυνσης Πολεοδομίας, σε συνεργασία με τα στελέχη του Πράσινου Ταμείου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για τέτοιους είδους διαδικασίες απαιτείται «βαριά» και σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία.
Κομβικής σημασίας ήταν επίσης οι συζητήσει και οι επαφές με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που είχε αναλάβει ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και νυν Βιώσιμης Κινητικότητας και Εξυπνων Συστημάτων Ντίνος Διαμάντος αφού σημειώνεται πως για όλες τις ιδιοκτησίες επιτεύχθηκε εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ του υπόχρεου Δήμου και των δικαιούχων. Σημαντική επίσης ήταν και η συμβολή του πρώην αντιδημάρχου και νυν αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Δημ. Μαβίδη, στην πρώτη φάση της προσπάθειας”.

Ετοιμάζονται κατεδαφίσεις απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο ΛάρισαςΟ Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωσή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόνισε:
«Είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, με ξεχωριστή σημασία για την πόλη. Υλοποιούμε μια μεγάλη παρέμβαση για Λάρισα και το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Το Σχέδιο Πόλης από τη δεκαετία του ’80, προέβλεπε την απαλλοτρίωση του ΟΤ 867 Γ. Σήμερα σαράντα χρόνια μετά, καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη διαδικασία που δρομολογήθηκε το 2015, με την χρηματοδότηση τότε από το Πράσινο Ταμείο όλου του ποσού της απαλλοτρίωσης.
Η απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου θα αναδείξει περαιτέρω το Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης, το σημαντικότερο μνημείο της Λάρισας. Οι Λαρισαίοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ίσως είναι μοναδική περίπτωση για την χώρα, η απαλλοτρίωση, ολόκληρου Οικοδομικού Τετραγώνου. Και αυτό κάνει αυτή την επιτυχία του Δήμου μας, ακόμα μεγαλύτερη.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση αυτής της δύσκολης προσπάθειας. Ολους τους προέδρους και τις διοικήσεις του «Πράσινου Ταμείου» από το 2015 μέχρι σήμερα για την στενή και αποτελεσματική συνεργασία, τους πρώην αντιδημάρχους Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδη, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία και Ντίνο Διαμάντο, ο οποίος την συνέχισε ολοκληρώνοντας την με επιτυχία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου μας, με την δουλειά των οποίων, ξεπεράσαμε προβλήματα, αντιμετωπίσαμε τα γραφειοκρατικά ζητήματα και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες των ακινήτων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Δήμο και τη δημοτική αρχή».
Ο Δήμος Λαρισαίων πλέον, με συντελεσθείσα την απαλλοτρίωση (αφού τα χρήματα είναι παρακατατεθειμένα στο Τ. Π. &Δ.) μπορεί να προγραμματίσει και να υλοποιήσει την σταδιακή κατεδάφιση των κτισμάτων σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος