Με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα κορυφωθούν οι δράσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για την ανάδειξη των προβλημάτων στον χώρο της υγείας. Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΛ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τ. Τσιαπλές τόνισε ότι τα προβλήματα της υγείας, έχουν γίνει εκρηκτικά και μόνιμα και απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και όχι διαπιστώσεις, υποσχέσεις και μπαλώματα.
Ο πρόεδρος του ΕΚΛ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κ.Υ, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, το ΕΚΑΒ, είναι μεγάλες, γεγονός που είναι σε βάρος της υγείας του λαού, ο οποίος είτε δεν έχει τις ανάλογες υπηρεσίες υγείας, είτε αναγκάζεται να πάει σε ιδιώτες, πληρώνοντας ακόμα περισσότερα για την υγεία.
Η κατάσταση στην ΠΦΥ είναι τραγική. Τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις. Αυτή η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς θα είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό θα διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι το δίκτυο αυτό θα απευθύνεται μόλις στο 30% του πληθυσμού, ενώ ακόμα και αυτές οι λίγες προσλήψεις, θα είναι δίχρονες.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι δήθεν μεγάλες αλλαγές στην πράξη, για το λαό, φτάνει να δούμε ότι για 10-12.000 πληθυσμό προβλέπετε κατ’ ελάχιστο 1 γιατρό (ή 1 Παθολόγο ή 1 γενικό γιατρό ή 1 Παιδίατρο), 1 νοσηλευτή ή 1 Επισκέπτη Υγείας, ή 1 Διοικητικό. Στην πράξη ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν, κυρίως θα συνταγογραφούν. Αυτό είναι ακρωτηριασμός της έννοιας της ΠΦΥ και όχι φιλολαϊκή αλλαγή.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτές οι ομάδες θα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ, δηλαδή τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία. Αυτό θα ίσχυε αν αυτές οι δημόσιες μονάδες ήταν στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμένες και με μηχανήματα και με εργαστήρια που να λειτουργούν βέβαια. Από αυτά όμως σχεδόν τίποτα δεν ισχύει.
Ούτε καμία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται. Το αντίθετο, αναφέρεται ως επιτυχία ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την προσωρινή χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι στρώνεται το έδαφος, αυτές οι μονάδες το επόμενο διάστημα, να περάσουν στην πλήρη ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και της επιβολής τοπικής φορολογίας προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν».
Τα νοσοκομεία της Λάρισας
Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας ο κ. Τσιαπλές ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στο Γ.Ν.Λ, δεν λειτουργεί η ΩΡΛ, δεν έχει δερματολόγο, υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να κλείσουν το πνευμονολογικό, το αιματολογικό, το ιατρείο πόνου, μεγάλες ελλείψεις έχουν (Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Γυναικολογική, σε αναισθησιολόγους, δεν υπάρχει ψυχίατρος, κ.α).
Στο ΠΠΝΛ, δεν υπάρχει ΜΕΘ στην Παιδιατρική, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε γιατρούς σε μια σειρά κλινικές (π.χ Παιδιατρική, Αγγειοχειρουργική, Ορθοπεδική, Αναισθησιολογικό, στα μικροβιολογικά), καταργήθηκαν μια σειρά κλινικές του ΕΣΥ και συγχωνεύθηκαν με τις Πανεπιστημιακές (Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Νεογνών), ενώ λείπουν πολλοί νοσηλευτές-τριες.
Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων (π.χ. ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και έτσι αναβάλλονται θεραπείες, σπρώχνονται καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς σε νοσοκομεία Θεσ/νίκης, Αθήνας ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, λείπουν καρδιογράφοι, ΧΟΛΝΤΕΡ στο ΓΝΛ, συχνά είναι χαλασμένα τα μηχανήματα τεστ κόπωσης, ο μαγνητικός του ΠΠΝΛ, κ.α). Συχνές είναι οι ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα».
ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΕΚΛ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Να δοθούν τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και να εξασφαλισθεί η πλήρης κρατική χρηματοδότησή τους.
-Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΠΠΝΛ, ΓΝΛ, στο ΠΕΔΥ και στο ΕΚΑΒ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
-Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν.
-Η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, να πάψουν να δίνονται σε εργολάβους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης από τα Νοσοκομεία γι’ αυτούς τους τομείς.
-Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
-Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό στις ΜΕΘ και των δυο νοσοκομείων (ΓΝΛ, ΠΠΠΝΛ), με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που σήμερα είναι κάτω από το 60% αυτού που χρειάζεται και η λειτουργεί όλων των κρεβατιών των ΜΕΘ που επίσης είναι στο 60%.
-Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κρεβάτια των χειρουργείων σε ΓΝΛ και ΠΠΝΛ, που σήμερα λειτουργούν σε ποσοστό 50%, χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, με την άμεση πρόσληψη όλου του μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού που λείπει και αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων.
-Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΓΝΛ με την προμήθεια νέου (εξοπλισμού στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΛ που είναι ελλιπής και πεπαλαιωμένος, των μηχανημάτων στην χημιοθεραπεία), να μην στέλνονται ασθενείς σε ιδιώτες.
-Αντίστοιχα αντικατάσταση και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πρέπει να γίνει και στο ΠΠΝΛ, όπου υπάρχει πρόβλημα με τον μαγνητικό τομογράφο, ενώ χρειάζεται 1 ακόμα αξονικός και 1 ακτινολογικό για τα επείγοντα, να αγοραστεί σπινθηρογράφος.
-Να λειτουργήσουν στο ΓΝΛ, οι κλινικές (Νευροχειρουργική, Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό, ΩΡΛ, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική, Ιατρός εργασίας) και να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και στην Ουρολογική και Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που υπολειτουργούν.
-Να καλυφθούν στο ΠΠΝΛ οι ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους στις κλινικές (Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική, Ρευματολογική Αιματολογική, Δερματολογική και Ενδοκρινολογική) κ.α.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος