Επίσκεψη μαθητών 5ου Λυκείου Λάρισας σε εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και προτυποποίησης είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν μεταξύ των άλλων, μαθητές/τριες των τμημάτων Θετικής κατεύθυνσης, καθώς και Οικονομίας και Πληροφορικής του 5ου Λυκείου Λάρισας, στο Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ενημερωτικού προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες» του Πανεπιστημίου.

Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Τμήμα, ενημερώθηκαν για τα προγράμματα σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές ως απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος, ξεναγήθηκαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, Μηχανουργικών Κατεργασιών Προηγμένης Τεχνολογίας, Υδάτινων Πόρων και Ρευστοδυναμικών Μηχανών, Ταχείας Προτυποποίησης και Τεχνητής Νοημοσύνης. Το τμήμα Συστημάτων Ενέργειας είναι το πρώτο και μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα με εξειδίκευση στον τομέα της Ενέργειας.

Επίσκεψη μαθητών 5ου Λυκείου Λάρισας σε εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις εγκαταστάσεις αυτοματισμού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε εργαλειομηχανές, οι οποίες προγραμματισμένες από Η/Υ παράγουν αντικείμενα και τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Στο εργαστήριο υδάτινων πόρων, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του εργαστηρίου, συνέδεσε την παρουσίαση με τις τελευταίες πλημμύρες της Θεσσαλίας παρουσιάζοντας συστήματα αυτοματισμών και αντίληψης του κινδύνου πλημμυρών.

Στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης σε μια συναρπαστική και πρακτική εφαρμογή της όρασης υπολογιστών και της μηχανικής μάθησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προγράμματα ανίχνευσης κινήσεων χειρός και προσώπου, μέσω των οποίων οι υπολογιστές κατανοούν και ερμηνεύουν τις κινήσεις και τις χειρονομίες των ανθρώπινων χεριών, ανοίγοντας ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, εικονικής πραγματικότητας, gaming και πολλά άλλα. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν το δύσκολο έργο στη διδασκαλία του υπολογιστή, λόγω της μεταβλητότητας στην εμφάνιση των χεριών και των πολύπλοκων κινήσεων που μπορούν αυτά να εκτελέσουν. Στις σχετικές εφαρμογές οι μαθητές προσέγγισαν την πιο δημοφιλή και αμφιλεγόμενη χρήση της τεχνολογίας υπολογιστικής όρασης που είναι η αναγνώριση προσώπου, η οποία ενώ μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια και την προστασία, υπάρχει έκκληση για όρια και νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Στέφανος Ζαούτσος, ενώ την παρουσίαση του τμήματος έκανε ο επίκουρος καθηγητής Στυλιανός Βαγρόπουλος. Τις παρουσιάσεις στα εργαστήρια έκαναν μέλη ΔΕΠ και ΕΤΕΠ του Τμήματος. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί των κατευθύνσεων Αρχοντία Γιαννακάκη, Δημήτριος Ροϊδούλης και Στέφανος Στάθης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος