Ενεργειακή Κοινότητα θέλουν να δημιουργήσουν από κοινού οι δήμοι Φαρσάλων και Αλμυρού

Την κατ’ αρχήν απόφαση να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, έλαβε το απόγευμα της Τρίτης με συντριπτική πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του δημάρχου, Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι ήδη έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με τον όμορο δήμο Αλμυρού ώστε να δημιουργηθεί από κοινού η Ενεργειακή Κοινότητα, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη στο δήμο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.

Ενεργειακή Κοινότητα θέλουν να δημιουργήσουν από κοινού οι δήμοι Φαρσάλων και ΑλμυρούΟ κ. Εσκίογλου ανέφερε: «Ζώντας σε μία εποχή με διαρκείς και αλλεπάλληλες κρίσεις, βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, η έκβαση της οποίας θα κρίνει χωρίς υπερβολή την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Διότι άνθρωπος χωρίς περιβάλλον και χωρίς ενέργεια είναι αδύνατο να υπάρξει. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν είναι κλιματική αλλαγή, αλλά κρίση. Μαζί με την ενεργειακή κρίση που χτυπάει αλύπητα την παγκόσμια οικονομία με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα πορτοφόλια μας”.

“Αν λοιπόν – συνέχισε – μέχρι το περασμένο καλοκαίρι πιστεύαμε πως έχουμε μπροστά μας χρόνο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και βάζαμε στόχους δεκαετίας και εικοσαετίας, τώρα είναι ξεκάθαρο πως η άμμος στην κλεψύδρα έχει τελειώσει. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πράξεις και ταυτόχρονα να σχεδιάζουμε το μέλλον, γιατί αν δε δράσουμε άμεσα, δε θα υπάρχει μέλλον όχι μόνο για τις επόμενες γενιές, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Φαρσάλων εδώ και καιρό έχει προβεί σε διερευνητικές ενέργειες με στόχο να εκμεταλλευτεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσει στη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό επίπεδο”.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων τόνισε: “Άποψή μου είναι πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατό εργαλείο ώστε ο δήμος να αυξήσει τα έσοδά του, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Αν μάλιστα, ενώσουμε τις δυνάμεις μας με έναν όμορο δήμο όπως ο δήμος Αλμυρού, μπορούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε απτά αποτελέσματα που θα στηρίξουν τα έσοδα του δήμου μας και κατ’ επέκταση τη κοινωνίας που δοκιμάζεται. Όλα αυτά βέβαια με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την αειφορία και φυσικά με απόλυτη διαφάνεια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος