Ελασσόνα: Συναυλία με το έργο “Υμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων” του Στ. Κουγιουμτζή

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Μουσικό Σύλλογο Ελασσόνας “musicArte” το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας και του εορτασμού του Πάσχα.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2024 και ώρα 8:30 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη» στην Ελασσόνα με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα και της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας. Συμμετέχει 100μελές χορωδιακό σύνολο αποτελούμενο από τη Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων και τη Μικτή Χορωδία “musicArte”. Ερμηνεύει ο λαϊκός τραγουδιστής Αντώνης Γκάτας και η υψίφωνος Φωτεινή Γεωργίου, συνοδεία 15μελούς κλασικής ορχήστρας. Κείμενα αφηγείται ο Κώστας Κυριλλίδης. Η μουσική προετοιμασία και διεύθυνση είναι του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη.

Οι «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», μια καθαρά θρησκευτική σύνθεση με συνοδεία ορχήστρας, είναι έργο που δημιουργήθηκε έπειτα από μακροχρόνια εκούσια αποχή του συνθέτη από τα μουσικά δρώμενα. Καθώς διέθετε ένα ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα που τον καθοδηγούσε σταθερά προς τις πηγές της θρησκευτικής μουσικής, κυρίως μέσα από τις βυζαντινές της καταβολές, αποτόλμησε να βάλει τη δική του μουσική πινελιά, για να συμπορευτεί έτσι με τους μεγάλους βυζαντινούς υμνωδούς, αλλά και με τους σημαντικούς λόγιους δημιουργούς της δυτικής μουσικής παράδοσης, των οποίων τα επιτεύγματα, ειδικότερα του πατριάρχη της δυτικής μουσικής Johann Sebastian Bach, γνώριζε ήδη από τις μουσικές του σπουδές.

Ο συνθέτης, μέσα από αυτό το έργο, καταφέρνει κι αποτυπώνει το “Πάσχα των Ελλήνων”, μεταφέροντας στ’ αυτιά του ακροατή την “ψυχή” του και τον “ήχο” του, κατευθείαν μέσα από τις λαϊκές γειτονιές. Χαρακτηρίστηκε ως το έργο ψυχής του Σταύρου Κουγιουμτζή. Ώριμο, αλλά και καινοτόμο, αποτελεί κυριολεκτικά μια σύνθεση της βυζαντινής μας παράδοσης με το λαϊκό μας τραγούδι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος