Εκστρατεία για την αποτροπή κατεδάφισης ιστορικής κατοικίαας του 1920 στην Λάρισα

Κινητοποίηση για τη διάσωση διώροφης ιστορικής κατοικίας εκατό περίπου ετών ανέλαβαν τα μέλη της Κίνησης «Λάρισα η πόλη μου». Μόλις πληροφορήθηκαν ότι αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο η κατεδάφιση κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Παπαναστασίου (απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο), παρά την αντίθετη πρόταση του Περιφερειακού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου να χαρακτηριστεί διατηρητέο, συνέταξαν επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την οποία κάλεσαν να υπογράψουν ηλεκτρονικά πολίτες της Λάρισας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.gle/fiV2Kuwx82SRmuzZ6

Το κάλεσμα είχε μεγάλη ανταπόκριση. Ήδη σε ένα εικοσιτετράωρο την επιστολή υπέγραψαν τετρακόσιοι Λαρισαίοι και Λαρισαίες.
Εκστρατεία για την αποτροπή κατεδάφισης ιστορικής κατοικίαας του 1920 στην Λάρισα
Η επιστολή προς την κ. Μενδώνη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Λάρισα χάνει κάθε χρόνο σημαντικό μέρος του ήδη φτωχού – λόγω φυσικών καταστροφών, πολέμων και αντιπαροχών – αστικού αρχιτεκτονικού πλούτου της. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 76 καταγεγραμμένα ως αξιόλογα κτήρια, από ομάδα εργασίας του ΤΕΕ – ΚΔΘ του 1994, έχουν χαθεί περισσότερα από τα μισά. Για το μέγεθος της Λάρισας τα εναπομείναντα κτίρια – λιγότερα των 10 από αυτά χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα – είναι ελάχιστα, ώστε να διατηρηθεί η όποια ιστορικότητά της. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για περαιτέρω κατεδαφίσεις έχουν εκλείψει. Τελευταία περίπτωση είναι η «οικία Καπετάνου» στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου & Γρηγορίου Ε’. Χρονολογείται περίπου τη δεκαετία του 1920 και βρίσκεται πάνω σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους, πίσω ακριβώς από τον ιερό ναό και την πλατεία του Αγίου Νικολάου. Κατατάσσεται στον ύστερο νεοκλασικισμό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτησή της στον οικοδομικό τετράγωνο, καθώς η είσοδος στο οικόπεδο γίνεται υπό γωνία. Βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ιερό του ναού του Αγίου Νικολάου και ακριβώς μπροστά του σώζεται ένας από τους δύο τελευταίους μεταλλικούς ιστούς της παλιάς εταιρείας ύδρευσης και ηλεκτρισμού ΟΥΗΛ. Το κτήριο το βλέπουν καθημερινά εκατοντάδες κάτοικοι ενώ το γεγονός ότι είναι τοποθετημένο σε κλίση ως προς την περίφραξη της οδού Γρηγορίου Ε΄ σχηματίζοντας μία μικρή αυλή κάνει την παρουσία του ακόμα πιο επιβλητική. Είναι το πρώτο και ίσως το μοναδικό αξιόλογο κτήριο του ιστορικού και αρχιτεκτονικού παρελθόντος που θα συναντήσει ένας επισκέπτης μπαίνοντας από τη νότια είσοδο της πόλης. Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι τα επιμήκη ανοίγματα με παραστάδες και ανάγλυφα υπέρθυρα και το απλό οριζόντιο γείσο της στέγης που προεξέχει, οι καμινάδες καθώς και ο κεντρικός πρόβολος πάνω από την είσοδο. Η κατάσταση συντήρησης είναι πολύ καλή. Το κτίριο οικοδομήθηκε σε χώρο, όπου λειτουργούσε ένα από τα προξενεία της πόλης, ενώ για κάποιο διάστημα στέγασε το Ειρηνοδικείο Λάρισας. Παρά το γεγονός ότι το τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εισηγήθηκε να κηρυχθεί η διώροφη οικία ως διατηρητέα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία να κατεδαφιστεί! Καθώς και τυπικά το κτίριο είναι σχεδόν 100 ετών, τον τελευταίο λόγο πλέον τον έχετε εσείς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος