Εκδήλωση των Λαρισαίων Βλατσιωτών για τον οπλαρχηγό Ιωαν. Φαρμάκη στο Πολεμικό Μουσείο

Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Νομού Λάρισας σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Εορδαίας – Κοινότητα Βλάστης, διοργανώνουν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 11:30 π.μ. ειδική τελετή στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Εκεί θα αποκαλυφθεί το πορτραίτο-δωρεά του Συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας- του οπλαρχηγού και ήρωα της επανάστασης του 1821 Ιωάννη Φαρμάκη από τη Βλάστη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα των Φιλικών.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του επετειακού έτους 2021. Οι υγειονομικές συνθήκες όμως εμπόδισαν την εκδήλωση αυτή να πραγματοποιηθεί.

Στη συνέχεια στις 12.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί ομιλία  από τον Διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελου Καραμανέ με θέμα: «Ο Δυτικομακεδόνας Ιωάννης Φαρμάκης από τη  Βλάστη ως πρωτεργάτης και ήρωας της Επανάστασης του 1821».

Τον ιερό όρκο αδελφοποίησης του Παπαφλέσσα, του Φαρμάκη και του Ολύμπιου, καθώς και δύο ποιήματα που γράφτηκαν για τον Γιάννη Φαρμάκη και περιέχονται στη συλλογή του Φωριέλ θα διαβάσει ο γνωστός και καταξιωμένος ηθοποιός Μιχάλης Μαρκάτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα δοθεί παράσταση με χορούς Βλάστης και Μακεδονίας από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών, που έχει ταξιδέψει προσκεκλημένη σε σημαντικές διοργανώσεις σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Βιέννη,  Μόναχο, Βρυξέλλες, Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Βουδαπέστη, καθώς και σε πόλεις της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας) και έχει αποσπάει άριστες κριτικές. Τη χορευτική ομάδα θα συνοδεύσει η  «Μπάντα της Φλώρινας» των αδελφών Βαλκάνη.

Ο  Γιάννης Φαρμάκης γεννήθηκε στη Βλάστη το 1772, χρίσθηκε από τη Φιλική Εταιρεία Αρχηγός των Αφιερωμένων της Φιλικής Εταιρείας  και  μύησε στη Φιλική Εταιρεία πλήθος πατριωτών. Όπως αναφέρει ο Ιωάν. Βασδραβέλης στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του «Οι Μακεδόνες κατά την επανάστασιν του 1821»,  « Ο  Αλέξανδρος Υψηλάντης αναλαβών την αρχηγία της επαναστάσεως ανέθεσε εις τον Φαρμάκην να αναχωρήσει μέσω Κωνσταντινουπόλεως για Μακεδονία και Ήπειρο για να προετοιμάσει για την επανάσταση όλους τους εκεί ευρισκόμενους καπετανέους. Η λεπτή και δυσχερής αυτή αποστολή ανετέθη στον Μακεδόνα αρχηγό, διότι απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των ιθυνόντων κύκλων της Φιλικής Εταιρείας και των στρατιωτικών ηγετών του προετοιμαζόμενου αγώνος».

Ο Γιάννης Φαρμάκης αγωνίστηκε απεγνωσμένα στη Μονή Σέκου μαζί με τον Γεωργάκη Ολύμπιο.

Το πορτραίτο φιλοτέχνησε  η Λαρισαία ζωγράφος, Γεωργία Μπλιάτσου, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από τη Βλάστη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των φίλων του Συλλόγου, του Φιλέλληνα dr. Roland Schulze-Robbecke μικροβιολόγου – λοιμωξιολόγου στη Βόννη και στο Άαχεν και της συζύγου του δρ. Ευαγγελίας Νάνου, γλωσσολόγου από τη Θεσσαλονίκη και του κ. Ελευθερίου Σαΐτη, προέδρου της εταιρείας Intercomm Foods.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος