Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση – αφιέρωμα στους σεισμούς της Λάρισας

Μία έκθεση με θέμα τις ιστορίες, τις βιωμένες μαρτυρίες ανθρώπων κάθε ηλικίας, με επίκεντρο, τους εκάστοτε σεισμούς που έγιναν στην πόλη της Λάρισας, εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά.

Η περιοδική έκθεση “Ο σεισμός, όπως τον ζήσαμε εμείς!” συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και τα Γενικά Αρχεία Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Λάρισας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οπτικοακουστικό υλικό, εικόνες,  κείμενα και αντικείμενα, τα οποία συνυφαίνονται σε μια απόπειρα να ανασύνθεσης δύσκολων στιγμών της ιστορίας όπως αυτές μετασχηματίζονται σε ιστορική εμπειρία.

Όπως ανέφερε στα εγκαίνια, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας πρόκειται για “μια έκθεση, δημιουργημένη από την αρχή μέχρι το τέλος, βασισμένη στις απαντήσεις που έδωσαν συμπολίτες μας στο ερώτημα πώς έζησαν έναν σεισμό, με αφορμή τον σεισμό του 2021, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα και “πειράζοντας” φωτογραφίες του συλλέκτη Βύρωνα Μήτου από τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή της πόλης από τον σεισμό του Μαρτίου 1941. Το Μουσείο μας ανασύρει μνήμες, επιτελώντας έναν από τους βασικούς του ρόλους, αυτόν της εγγραφής και αναπαραγωγής της συλλογικής ή «κοινωνικής» μνήμης.

Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση – αφιέρωμα στους σεισμούς της Λάρισας

Η μνήμη είναι χρήσιμη για τις μελλοντικές γενιές, καθώς το άτομο δεν μπορεί να έχει προσωπικές μνήμες για γεγονότα που συνέβησαν προτού γεννηθεί. Απ’ αυτό το πολύπλοκο και ενδιαφέρον εγχείρημα του Μουσείου μας, ελπίζουμε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, ερωτήματα και σκέψεις, νοήματα και δράσεις, για να κατανοήσουμε βαθύτερα τη σημασία της τοπικής ιστορίας και ταυτότητας. Κι επιπλέον να αναδειχθεί το “βάρος”, η δύναμη της προσωπικής μαρτυρίας, του πώς βιώνει ο καθένας μας και η καθεμιά μας, ένα κοινό γεγονός. Γιατί εκτός από την επίσημη ιστορία, υπάρχει και η μικροϊστορία που αναπτύσσεται σε διαλεκτική σχέση με την μακροϊστορία, προβάλλοντας τις επιπτώσεις των γεγονότων στη ζωή και στον τρόπο σκέψης των απλών ανθρώπων. Επιπλέον επιτυγχάνεται η διάδραση με τους πολίτες, αλλά και η συνέργεια των τοπικών φορέων, που είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας στον πολιτισμό, αυτό δηλαδή που επιδιώκουμε σε κάθε έκφανσή του, σε κάθε εκδήλωση”.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10:00-14:00, Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00. Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μύλος Παππά, Γεωργιάδου 53, Λάρισα. Πληροφορίες: τηλ. 2410 530083.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος