ΕΔΥΘΕ: Να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο με τα έργα του Αχελώου

Στο οξύτατο υδατικό πρόβλημα που ταλανίζει τη Θεσσαλία, αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ξεμπλοκάρουν όλα τα έργα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλης του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ).

Οπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής επειδή το υδατικό – περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, όχι μόνο δεν οδεύει προς λύση αλλά διαρκώς επιδεινώνεται, “επιλέξαμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στα κέντρα αποφάσεων όπως κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, κόμματα προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες. Η δραστηριοποίηση μας στην κατεύθυνση αυτή κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι, όσο και εαν αναπτύσσεται ο δημόσιος διάλογος, δεν αρκεί από μόνος του, χρειάζεται και πολιτική πίεση με συμμετοχή φορέων και οργανώσεων”.
Τα μέλη της ΕΔΥΘΕ ξεκαθάρισαν ότι μείζον πρόβλημα για τη Θεσσαλία αποτελεί η ασφάλεια από σοβαρότατους κινδύνους ξηρασίας αλλά και πλημμυρών, καθώς και η τεράστια οικολογική καταστροφή στα υδάτινα οικοσυστήματα, υπόγεια και επιφανειακά.
Ως απάντηση στα προβλήματα αυτά, προτάσσεται η δημιουργία υδάτινων αποθεμάτων με την ταμίευση επιφανειακών υδάτων στη Θεσσαλία, εξαντλώντας όλες αδιακρίτως και χωρίς εξαιρέσεις, τις δυνατότητες που παρέχονται στο σκέλος της προσφοράς του υδατικού ισοζυγίου στην Θεσσαλική περιφέρεια.
Οσον αφορά τέλος τα έργα στον Αχελώο, τα μέλη της ΕΔΥΘΕ ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία και ζητώντας από το σύνολο του πολιτικού συστήματος την οριστική υπέρβαση της εκκρεμότητας των έργων του Αχελώου. “Αμεσα και χωρίς καθυστέρηση, συζήτηση του θέματος στη Βουλή ώστε μέσα από δημοκρατικό θεσμοθετημένο διάλογο, οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι να καταλήξουν επιτέλους είτε στην επικαιροποίηση της αρχικής απόφασης για ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς, δηλαδή τον ταμιευτήρα ΥΗΕ/Συκιάς και την σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι, είτε να ανατρέψουν την απόφαση αυτή και να δρομολογήσει η κυβέρνηση την κατεδάφιση των έργων, την απελευθέρωση του μπαζωμένου ποταμού Αχελώου και την επαναφορά της φυσιολογικής – οικολογικής λειτουργίας του με παράλληλη αποκατάσταση του τοπίου στην περιοχή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος