Ε. Λιακούλη: “Σε πλειστηριασμό ο Πύργος Χαροκόπου – Τώρα όλοι να δράσουμε”

Στη Λάρισα επέστρεψε εσπευσμένα από την Αθήνα σήμερα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την πληροφορία που έλαβε ότι ο εμβληματικός «Πύργος Χαροκόπου» βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ως «κεραυνό εν αιθρία», χαρακτηρίζει η Γραμμματέας της ΚΟ την είδηση, ότι το ανεκτίμητης αξίας μνημείο του Πύργου Χαροκόπου, βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 26 Σεπτεμβρίου, την ώρα που η ίδια πραγματοποίησε επανειλημμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ φορείς της τοπικής κοινωνίας βρίσκονται επίσης σε αναμονή πρωτοβουλιών του αρμοδίου υπουργείου, όπως αυτό δεσμεύθηκε.
Ε. Λιακούλη: “Σε πλειστηριασμό ο Πύργος Χαροκόπου – Τώρα όλοι να δράσουμε”Η κ. Λιακούλη για το θέμα επισημαίνει τα εξής: «Την ώρα που εμείς περιμένουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και όλους τους συναρμόδιους φορείς λύση για το τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας μνημείο του Πυργου Χαροκόπου, ήρθε σαν κεραυνός η πληροφορία του πλειστηριασμού του Πύργου στις 26/09.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα πολιτιστικά μνημεία του νομού Λάρισας και όλης της χώρας, το οποίο δίνει ταυτότητα στην πόλη, στο νομό και καταγράφεται ως ένα μνημείο με σοβαρά στοιχεία ιστορίας για τη χώρα
Η είδηση, αν επιβεβαιωθεί, μας σοκάρει και μας γεμίζει θλίψη.
Δυστυχώς… φαίνεται ότι αργήσαμε!
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου στη Βουλή, παρά το αίτημα για την άμεση κινητοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ανάληψη δράσης μετά από σχετική συνάντησή μας τον Οκτώβριο του 2020, και παρά το από 26 Φεβρουαρίου 2021 αίτημά μου – το οποίο παραμένει αναπάντητο – προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για να ενταχθεί ο ‘Πύργος Χαροκόπου’ στο πρόγραμμα «Διατηρώ», δυστυχώς η αδράνεια των συναρμόδιων φορέων συνέχισε ακάθεκτη και αποδείχθηκε…εγκληματική.
Όλες αυτά τα χρόνια, παρακολουθούμε αυτό το ιστορικό ‘διαμάντι’ του τόπου μας, να γκρεμίζεται καθημερινά, κομμάτι-κομμάτι.
Ούτε ο Σύλλογος Φίλων Χαροκόπου, με τις συνεχείς κινητοποιήσεις του, ούτε οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών της ευρύτερης περιοχής, ούτε οι φωνές των τοπικών φορέων μπόρεσαν τελικά να ‘συγκινήσουν’ τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Είναι φανερό ότι αφενός οι ιδιοκτήτες του δεν ήθελαν να αποτρέψουν την ολοσχερή καταστροφή του, αφήνοντας το νεοκλασικό κτίριο σε ‘ομηρεία’, αφετέρου οι αρμόδιοι φορείς καθυστέρησαν τραγικά να προβούν, ως όφειλαν, στις απαραίτητες διεξοδικές αυτοψίες.
Ο καιρός πέρασε…και σήμερα μαθαίνουμε ότι ο δικός μας ‘Πύργος Χαροκόπου’, το ‘κονάκι’ μας, που κατόρθωσε να διασωθεί από τις θεομηνίες και τις πολεμικές συγκρούσεις του 20ου αιώνα, βγαίνει σε πλειστηριασμό.
‘Ένα νεοκλασικό κτίριο, όμως, δεν είναι απλώς μια ιδιοκτησία, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ως τέτοιο θα πρέπει να προστατεύεται από ειδικό και αποτελεσματικό καθεστώς, για το οποίο ουδέποτε τολμήσαμε να συζητήσουμε.
Ως ύστατη ελπίδα, ζητώ άμεσα την παρέμβαση του Δήμου Λαρισαίων και του Υπουργείου Πολιτισμού, πριν γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τον ‘Πύργο Χαροκόπου’.
Γιατί, αλλιώς, οι ευθύνες θα βαραίνουν εμάς και μόνο εμάς, που αδρανήσαμε, που αδιαφορήσαμε, που δεν νοιαστήκαμε, για ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Εάν δεν δράσουμε ούτε τώρα, θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, που τους στερήσαμε ένα πολύτιμο κομμάτι από την μνήμη και την ιστορία τους.
Όλοι μαζί μπορούμε ακόμη και τώρα, να σώσουμε τον Πύργο Χαροκόπου .
Ήρθα σήμερα εσπευσμένα από την Αθήνα στη Λάρισα και αύριο θα επισκεφθώ την Τράπεζα Πειραιώς για να πληροφορηθώ όλες τις λεπτομέρειες για το θέμα .
Η ελπίδα μου είναι ότι η Λάρισα μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια ολέθρια εξέλιξη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος