Ε.Λιακούλη: Να μην αποκλειστούν χιλιάδες αγρότες από την ενίσχυση λιπασμάτων

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον έντονο προβληματισμό, που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Λάρισας, δεδομένων δημοσιευμάτων περί αποκλεισμού χιλιάδων παραγωγών από την ενίσχυση λιπασμάτων, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Ειδικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά δημοσιεύματα, που εγείρουν μείζονα ερωτήματα.
Η Ε. Λιακούλη επισημαίνει πως, σύμφωνα με το πρώτο δημοσίευμα, οι ημερομηνίες στα τιμολόγια αφήνουν εκτός ενίσχυσης λιπασμάτων πολλούς παραγωγούς. Για να εισπράξουν οι αγρότες την ενίσχυση θα πρέπει τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων να έχουν εκδοθεί μεταξύ 01/10/2021 και 30/09/2022. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν τιμολόγια που δεν έχουν εκδοθεί σε αυτές τις ημερομηνίες μένουν χωρίς ενίσχυση. Το θέμα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι ότι η Έλλάδα κατέθεσε την πρόταση στις Βρυξέλλες με αυτές τις ημερομηνίες και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα παραγωγού που δηλώνει στην ιστοσελίδα πως αγόρασε σε υψηλές τιμές λιπάσματα και τώρα βλέπει ότι δεν θα πάρει καμιά ενίσχυση, ούτε για τα λιπάσματα που αγόρασε το 2021 ούτε για τα λιπάσματα του 2022.
Επιπροσθέτως, η Ε. Λιακούλη τονίζει πως αναστάτωση προκάλεσε δεύτερο δημοσίευμα, περί αποκλεισμού – μετά τους ετερο-επαγγελματίες γεωργούς, που έμειναν… a priori, εκτός της ενίσχυσης για τα λιπάσματα, παρότι καλλιεργούν κανονικά και αγοράζουν λιπάσματα για τις καλλιέργειές τους – μιας ακόμα μερίδας παραγωγών, των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που είναι κανονικά γραμμένοι στο Μητρώο, αλλά είναι ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς. με νεότερο ρεπορτάζ να κάνει λόγο για πιθανή έκδοση «απόφασης, εγκυκλίου ή ανακοίνωσης από κάποιο εκ των συναρμόδιων Υπουργείων».
Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, υπογραμμίζει -για ακόμα μία φορά- προς την Κυβέρνηση πως «o αγροτικός κόσμος της Λάρισας, υπό το βάρος της εξοντωτικής ενεργειακής κρίσης και των σοκαριστικών ανατιμήσεων, έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα και βρίσκεται σε απόγνωση, με την “πλάτη στον τοίχο”». Συμπληρώνει δε ότι με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, έχει αναδείξει τα αδιέξοδα των αγροτών, καθώς «για το ΠΑΣΟΚ η γενναία στήριξη και θωράκιση του πρωτογενούς τομέα είναι διαχρονικά αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.»
Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό ξεκάθαρες απαντήσεις για:
 τους χιλιάδες παραγωγούς που μένουν εκτός ενίσχυσης λιπασμάτων,
 τους λόγους που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε να ορίσει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων,
 την ανάγκη πλήρους αποσαφήνισης, προκειμένου να αρθεί η αναστάτωση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος,
 την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, με διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, ώστε να μην χάσουν την ενίσχυση χιλιάδες αγρότες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος