Δύο αγροτικές κινητοποιήσεις, μία συνάντηση και το πρόβλημα των παρακάρλιων

Την Κυριακή, 10 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στον χώρο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων έχουν δώσει το επόμενο ραντεβού τους οι αγρότες προκειμένου να τιμήσουν την 114η επέτειο του Κιλελέρ.

Οι αγρότες της Λάρισας θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Κιλελέρ, ενώ οι αγρότες της Καρδίτσας θα φτάσουν στο σημείο με αυτοκινητοπομπή.

Στο μεταξύ, την προσεχή Δευτέρα, 11 Μαρτίου την ώρα που αντιπροσωπεία των αγροτών θα συναντάται με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες της Αγιάς θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Κεντρικά αιτήματα, η αποκατάσταση των πλημμυροπαθών αγροτών, η άμεση άντληση των νερών από τις παρακάρλιες περιοχές, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η αλλαγή της ΚΑΠ.

Ολλανδική έκθεση και παρακάρλιες περιοχές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση της Ολλανδικής εταιρίας HVA International, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου, σε περίπου 1,5 χρόνο εκτιμάται, ότι θα έχει φύγει το νερό από το μεγαλύτερο μέρος της Κάρλας. Το παραπάνω ανέφερε στην ΕΡΤ, ο ceo της Ολλανδικής εταιρίας κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης.  

Δύο αγροτικές κινητοποιήσεις, μία συνάντηση και το πρόβλημα των παρακάρλιων

Εντόνως δυσαρεστημένοι είναι οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών της Λάρισας και της Μαγνησίας, καθώς εκτιμούν ότι από τη μικρή σήραγγα, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 για την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας και εξαιτίας των φερτών υλικών που υπάρχουν στην τρύπα, πριν την σήραγγα, περνά εξαιρετικά μικρή ποσότητα από την τεράστια ποσότητα νερού, που υπάρχει στον κάμπο 6 μήνες μετά την κακοκαιρία Daniel και Elias.

Δύο αγροτικές κινητοποιήσεις, μία συνάντηση και το πρόβλημα των παρακάρλιων

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, που προκαλεί έντονη ανησυχία – σε περίπτωση νέας βροχόπτωσης – στους αγρότες, όχι μόνο των παρακάρλιων περιοχών αλλά και του δήμου Λαρισαίων και του δήμου Όσσας είναι το γεγονός ότι το φράγμα της Γυρτώνης δεν έχει ακόμη καθαριστεί από τα φερτά υλικά των προ εξαμήνου πλημμυρών. Και δεν έχει καθαριστεί, διότι δεν υπάρχει ακόμη φορέας διαχείρισης του φράγματος! Έτσι, η εικόνα που αντικρύζει κάποιος στο φράγμα είναι εξόχως απογοητευτική. Εξίσου απογοητευτική και η εικόνα των χωραφιών κοντά στο φράγμα!

Δημόσια υγεία

Πέρα από τους αγρότες που έχουν χάσει κάτω από το νερό τα χωράφια τους, τα μηχανήματά τους στις παρακάρλιες περιοχές και την απογοήτευσή τους εξ αυτού, τα στάσιμα νερά στην περιοχή και η σύστασή τους (νιτρικά, φυτοφάρμακα, πετρέλαια, νεκρά ζώα είναι κάποια από όσα παρέσυραν τα νερά στον κάμπο των παρακάρλιων περιοχών τον περασμένο Σεπτέμβριο) προκαλούν έντονους προβληματισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ακόμη και τις ημέρες του χειμώνα που η θερμοκρασία είναι χαμηλή, κουνούπια, έντομα και έντονη δυσοσμία σε σημεία είναι τα μόνιμα προβλήματα στην περιοχή. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι την Άνοιξη και το Καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη στην ευρύτερη περιοχή και οι κίνδυνοι για ασθένειες, υπαρκτοί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος