Δημοτική Πινακοθήκη: Tιμητικός τίτλος αναγνώρισης Μουσείου από το Υπ. Πολιτισμού

Με ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την έκδοση της σχετικής απόφασης, εγκρίθηκε το αίτημα αναγνώρισης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 45 του ν. 3028 /2002. Κατά την αναγνώριση αποτυπώνεται, εξετάζεται και αξιολογείται η συμμόρφωση του μουσείου ως προς το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, τα διεθνή πρότυπα και την επιστημονική δεοντολογία.

Πρόκειται για ένα σύστημα διαδικασιών αξιολόγησης, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση και αναβάθμιση των μουσείων της επικράτειας, με επιστέγασμα την απονομή του σήματος «Αναγνωρισμένο Μουσείο» ή «Πιστοποιημένο Μουσείο», σε όσα μουσεία ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές, σε όλους τους τομείς της οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προς το Συμβούλιο των Μουσείων, «Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα λειτουργεί ως ένα μουσείο ιδιαίτερα ενεργό και εξωστρεφές που αναπτύσσει την δραστηριότητά του με βασικούς άξονες την ανάπτυξη και προβολή της τέχνης, την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, την εξοικείωση με τις εικαστικές τέχνες και την αισθητική καλλιέργεια. Διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές εικαστικών τεχνών στην χώρα μας, η οποία θεωρείται εφάμιλλη πολλών άλλων ομοειδών της. Λειτουργεί σύμφωνα με τα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα που το ΥΠΠΟΑ έχει θεσπίσει και παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια προς την τοπική κοινωνία καθώς απευθύνεται σε ευρύ φάσμα κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων».
Για το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός της Αναγνώρισης-Πιστοποίησης του Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, ο δήμαρχος Λαρισαίων – πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, Απ. Καλογιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο σχεδιασμός και η πολιτική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, επενδύοντας στον πολιτισμό και τις αξίες του, έρχεται σήμερα να μας δικαιώσει με ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την Αναγνώριση -Πιστοποίηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία δεν αφορά μόνο την πινακοθήκη ως φορέα, αλλά και την ίδια την πόλη μας. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στην πινακοθήκη να συμπεριλαμβάνεται στους μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως πολιτιστικός προορισμός, να εντάσσεται σε προγράμματα χρηματοδότησης και να συνεργάζεται σε ζητήματα κινητικότητας συλλογών με άλλες χώρες, με την αξιοπιστία που εγγυάται πλέον το Μουσείο μας.
Τέλος, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάστηκαν με επιμέλεια για την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου με αποτέλεσμα την Αναγνώριση – Πιστοποίηση του Μουσείου αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συνέβαλλαν στο έργο που παράγεται όλα αυτά τα χρόνια στην πινακοθήκη».
Σε ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα θα απονεμηθεί από το ΥΠΠΟΑ το ειδικό σήμα Αναγνώρισης, το οποίο θα τοποθετηθεί σε διακριτή θέση στην είσοδο καθώς επίσης θα ενταχθεί και σε όλα τα επίσημα έγγραφα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ