Λάρισα: Για έλλειμμα 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 κάνει λόγο η νέα δημοτική αρχή

Για έλλειμμα της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 έκανε λόγο, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θαν. Μαμάκος, κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή για πλασματική εικόνα που παρουσίαζε όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου.

Ο κ. Μαμάκος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “η πραγματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, δυστυχώς επιβεβαιώνει τις χειρότερες προβλέψεις μας και δημιουργεί βασικά ερωτηματικά και ανησυχίες για το μέλλον του Δήμου μας.

Είχαμε πολλές φορές εκφράσει τους προβληματισμούς μας για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Δήμου, πρόσφατα δε, στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2024, ενός προϋπολογισμού που έχει τη σφραγίδα αποκλειστικά της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, καθώς όπως είναι γνωστό αποκλειστήκαμε από οποιαδήποτε παρέμβαση, παρουσιάσαμε τις ανησυχίες μας, επιχειρηματολογήσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία και δεν ψηφίσαμε όπως είναι γνωστό έναν προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας.

Θα έλεγα δε σήμερα έναν προϋπολογισμό κατασκευασμένο με ψέματα, στον οποίο έγινε προσπάθεια να αποκρυφθούν έξοδα και δαπάνες όχι ενός ή δύο εκατομμυρίων, αλλά 20 περίπου εκατ. ευρώ.

Ήταν ο κ. Καλογιάννης, σας θυμίζω, που διαβεβαίωνε για ένα Δήμο ισχυρό οικονομικά, χωρίς προβλήματα, με Ταμειακά διαθέσιμα, υποτίθεται.

Η πραγματική εικόνα δεν τους διαψεύδει απλά, αλλά τους αφήνει εκτεθειμένους στους πολίτες του Δήμου.

Λάρισα: Για έλλειμμα 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 κάνει λόγο η νέα δημοτική αρχή

Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με προφανή δόλο και σκοπό να ναρκοθετήσει την πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής, αδιαφορώντας για το ότι έτσι, ναρκοθετεί την πορεία της ίδιας της πόλης μας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κ. Καλογιάννη”, υπογράμμισε ο κ. Μαμάκος, προσθέτοντας παράλληλα, ότι “στον προϋπολογισμό που ψήφισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, σύμφωνα και με τη βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου:

1. Λείπουν 2.494.950€ από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων (Μόνιμων, αορίστου χρόνου και συμβασιούχων). Για την ακρίβεια από τη μισθοδοσία μονίμων και αορίστου χρόνου λείπουν 1.655.700€ και από αυτή των συμβασιούχων άλλες 839.250.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στις αυξήσεις που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (μισθοί, επιδόματα ευθύνης κτλ) με βάση το νόμο 5045/2023 και που ενεργοποιήθηκαν με την εγκύκλιο του υφ. Εθνικής Οικονομίας κ. Πετραλιά, και οι οποίες ήταν ήδη γνωστές από τον Οκτώβριο του 2023, πολύ πριν την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού .

2. Απουσιάζει το Τέλος ταφής Απορριμμάτων, που επιβαρύνει το Δήμο Λαρισαίων με ποσά 2.818.089,01€ συνολικά .νΑΝαλυτικά τα στοιχεία: (2022 (1.179.200), 2023(750.000) και για το Α’ εξάμηνο του 2024 888.809,1€) Η απουσία του Τέλους ταφής απορριμμάτων, που παρακρατείται από τους ΚΑΠ – τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση των δήμων, από τον προϋπολογισμό του 2024 δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου.

Για να σας δώσω ένα επιπλέον στοιχείο: ήδη στην πρώτη κατανομή ΚΑΠ για το 2024 παρακρατήθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων 98.268,03€ και αντί για 1.649.370,03€ μας αποδόθηκαν 1.551.101,70€

3. Από τις δαπάνες (τα έξοδα δηλαδή που έκανε ο Δήμος) λόγω Daniel, που δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις, δεν έχουν εγγραφεί 2.356.421,34€

Σε αυτές περιλαμβάνονται και 930.000€ που τιμολογήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023, με την αιτιολογία ότι θα πληρωθούν από την συμπληρωματική ΚΑΠ του Δεκεμβρίου του 2023. Φυσικά και δεν πληρώθηκαν, μεταφέρονται σαν υποχρεώσεις ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) στο 2024 και δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό!

Το περίεργο βέβαια είναι ότι ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην αργοπορία του κεντρικού κράτους να δώσει τα χρήματα για τον Daniel ενώ παράλληλα ξέχασε να τα εγγράψει στον προϋπολογισμό. Τα συμπεράσματα δικά σας.

4. Προέκυψαν επίσης 2.549.087,41€ τα οποία είναι υποχρεώσεις από την προηγούμενη χρονιά (υποχρεώσεις που δεν πληρώθηκαν) και τα οποία δεν εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2024. Το ποσό είναι πραγματικά μεγάλο για να πει κάποιος ότι απλά ξεχάστηκαν.

5. Για τον προϋπολογισμό του 2024 οι Υπηρεσίες του Δήμου κατέθεσαν αιτήματα ύψους 8.756.707,29 € τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν είναι χρήματα που αφορούν έργα ή μεγάλες παρεμβάσεις αλλά την καθημερινότητα της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου. Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες τους;

Και από που θα προκύψουν αυτά όταν υπάρχουν μειωμένα έσοδα, ανείσπρακτες οφειλές και δημιουργία υποχρεώσεων που κρύβονται;

6. Τέλος να σημειώσω ότι η εκτίμηση για τα έσοδα του Δήμου το 2024, όπως αυτή καταγράφεται στη μεθοδολογία που ακολουθείται σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους προϋπολογισμούς, είναι λανθασμένη (υπερεκτιμημένη) κατά 1,5 εκ€ περίπου. Με απλά λόγια για να μην σας μπλέξω με αριθμούς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, στην υποχρεωτική αναμόρφωση που πρέπει να κάνουμε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα κατά 1,5 εκ€ και άρα να μειώσουμε και τα έξοδα (άρα και αυτά που μπορούμε να κάνουμε) αντίστοιχα κατά το ίδιο το ποσό! Το άθροισμα όλων των παραπάνω είναι περίπου 20 εκ (20 ,475 εκ€)”.

Λάρισα: Για έλλειμμα 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 κάνει λόγο η νέα δημοτική αρχή

Κλείνοντας ο κ. Μαμάκος, ξεκαθάρισε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός “δημιουργεί στην πόλη ένα τεράστιο πρόβλημα και οδηγεί το Δήμο σε δύσκολα μονοπάτια για τα οποία η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει τον κ. Καλογιάννη. Σε κάθε περίπτωση ευθύνες θα αναζητηθούν. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ζωντανή και την πόλη και την κοινωνία. Γιατί πίσω από την λειτουργία του Δήμου, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ζωές, υπάρχουν ανάγκες που ο Δήμος πρέπει να καλύψει.

Ο Δήμος Λαρισαίων, με βάση τα παραπάνω δεδομένα (ελπίζω να μην αποκαλυφθούν το επόμενο διάστημα και άλλα) αντιμετωπίζει μια κατάσταση ειδικών συνθηκών, για την οποία απαιτούνται άμεσα αποφάσεις, πράξεις και αποτελέσματα.

Έδωσα εντολή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου να μελετήσουν άμεσα την κατάσταση που διαμορφώθηκε και να εξετάσουν όλες τις δυνατές επιλογές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και θετικά κάθε οικονομική διάσταση του προβλήματος. Θέλω την πρότασή τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και απόλυτη διαφάνεια. Όσοι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν το μέλλον της πόλης μας θα λογοδοτήσουν”, κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης, κ.Αχιλλέας Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, κ.Γεώργιος Ζιαράγκας και ο συνεργάτης του Δημάρχου, κ.Βασίλης Ραούλης. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος